Továbbra is az árvíz elleni védekezés a legfontosabb feladat

árvíz Fotó: Katasztrófavédelem

Jelenleg több mint 544 kilométeren van árvízvédelmi készültség az országban, 208 kilométeren a legmagasabb, harmadfokú. Az árvíz kedden 47 települést érintett, a védekezésben a hivatásos állomány mellett számos önkéntes is részt vett. Az intenzív munkálatok a keddi napon is folytatódtak.

A hivatásos erők mellett önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek is dolgoznak az árvíz által érintett területeken. A védekezés koordinálása érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mellett hét vármegye és a főváros működtet operatív törzset. Emellett a védekező településeket a vízügyi műszaki irányítók mellett katasztrófavédelmi összekötők is segítik. Egyebek mellett homokzsákokat, benzinmotoros szivattyúkat biztosítottak a települések részére, koordinálták az önkéntes mentőszervezetek tevékenységét és a védekezési feladatokat, valamint felmérték a védekezéshez szükséges erőket és eszközöket.

hirdetés

Hétfőhöz hasonlóan kedden is intenzív munkálatok folytak több megyében, a hivatásos és önkéntes erők töltést magasítottak, homokzsákokat építettek be, nyúlgátakat erősítettek meg, és biztosítják védekezéshez szükséges eszközöket. A munkálatokat nagyban segíti az Európai Bizottság Copernicus programja, amelynek keretében a Sentinel műhold felvételeket készít az elárasztott területekről.

A szerda reggeli sajtótájékoztatón szó esett arról, hogy az idei árhullám nem éri el a 2013-ban mért legmagasabb vízszintet, viszont a védekezés legnehezebb szakasza megkezdődött. A továbbiakban Pilismarót és a Margitsziget, Leányfalu, Tahitótfalu, Dunabogdány, Vác védelmére kell összpontosítani.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, főigazgató a reggeli sajtótájékoztatón ismertette, hogy a katasztrófavédelem negyvenhét település árvízvédelmi tevékenységét támogatja. Öt vármegyében 24/24 órás szolgálati rendre tértek át a hivatásos tűzoltók. Ezzel három vármegye, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest vármegye árvízi védekezését segítették. Két vármegyéből, Vas és Veszprém vármegyéből vezényeltek át tűzoltókat a gátak védelmére.

Szerdán újabb két igazgatóság, Nógrád és a főváros áll át ugyanilyen szolgálati rendre. Nógrádból Pest vármegyébe vezénylik a tűzoltókat, míg a fővárosi hivatásos egységek a Margitsziget védelmén dolgoznak. A főigazgató megerősítette, a szolgálat átszervezése nem veszélyezteti a mentő tűzvédelem ellátását – tájékoztatott a katasztrófavédelem.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság beszámolója alapján a keddi napon a délutáni órákban megérkezett Esztergomba a rendkívüli árhullám dokumentálására, illetve az OMIT Sajtótájékoztatási szakcsoport munkájának segítésére átvezényelt 2 kollégájuk, akik munkába is álltak. A KÖVIZIG területéről útnak indított 120.000 db homokzsák az esti órákban megérkezett Bácsára. Így a korábban igényelt 400.000 db homokzsák teljes egészében leszállításra került.

Újabb igény keretében 53.200 db homokzsák kerül biztosításra a DÉDUVIZIG részére a KÖVIZIG területéről a védekezés helyszínére. Az OMIT kérésének megfelelően tér- és vonalvilágítási eszközök és kezelőszemélyzet került átvezénylésre a KDVVIZIG területére, mely során reflektorállványokat, lámpatesteket, fénytornyokat, illetve áramfejlesztőket biztosít a KÖVIZIG 10 fő fizikai állomány mellett.