Embercsempészés miatt tartóztattak le egy belarusz állampolgárságú férfi

embercsempészés, rendőr, rendőrség, ellenőrzés, közlekedés Kiemelt képünk illusztráció! Fotó: MTI/Balogh Zoltán (archív)

Egy 54 éves belarusz állampolgárságú férfi 17 fő migráns személlyel a fedélzeten hajtott át a zöldhatáron. Így embercsempészés bűntette miatt a Battonyai Járási Ügyészség a letartóztatását kezdeményezte.

A férfi 2024. szeptember 12-én, a kora reggeli órákban Románia irányából Magyarországra közlekedett egy román honosságú személygépjárművet vezetve úgy, hogy a Dombegyház közelében az országhatárt meg nem engedett módon, a „zöldhatáron” lépte át. A járműben 17 fő migráns személy – 7 fő iraki, 6 fő szír, 3 fő bangladesi és 1 fő Srí-Lanka-i állampolgár – tartózkodott. Őket a terhelt vagyoni haszonszerzés végett az ország mélysége felé kívánta szállítani.

hirdetés

A férfit és az általa szállított migránsokat a Dombegyház, Dorobánci úton a Battonyai Határrendészeti Kirendeltség járőrei közúti ellenőrzés alá vonták. Ennek során a szállított személyek a Magyarországon való tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták. Ily módon a belorusz férfi cselekményével vagyoni haszonszerzés végett segítséget nyújtott ahhoz, hogy a 17 külföldi állampolgár, akik az Európai Unió, így Magyarország területére történő beutazáshoz szükséges, érvényes vízummal nem rendelkeztek, a román-magyar államhatárt a zöldhatáron keresztül, engedély nélkül és nem megengedett módon, a jogszabályi rendelkezések megszegésével átlépjék. Így Magyarország területére okmányok nélkül bejuthattak.

A Battonyai Járási Ügyészség a férfi letartóztatását kezdeményezte vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt. A terhelttel szemben a letartóztatás több különös feltétele is fennállt. Egyrészt tartani lehet a szökésétől, de attól is, hogy szabadlábra kerülve a büntetőeljárásban résztvevő személyek befolyásolásával vagy megfélemlítésével, illetőleg a le nem foglalt tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével vagy megsemmisítésével a bizonyítás eredményének meghiúsítására törekedne, illetőleg a bűnismétlés veszélye is megállapítható volt. A Gyulai Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészség indítványával egyetértve a terhelt letartóztatását 1 hónapra elrendelte.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség