Magyar aranyérem is született az idei WorldSkills versenyen

WorldSkills Forrás: WorldSkills verseny hivatalos oldala

Magyarország 2024. szeptember 10. és 15. között nyolcadik alkalommal vett részt a Szakmák világbajnokságán, a WorldSkills Lyon 2024 versenyen. Ezen 69 országból 1382 fiatal szakember mérte össze tudását 59 hivatalos versenyszámban és 3 bemutató szakmában.

2024. szeptember 10-15. között Franciaországban, Lyon városában rendezték a 47. WorldSkills világversenyt. A versenyfelkészülés során a gdanksi Európa-bajnokság, valamint a korábbi versenyek tapasztalatait, fejlesztési irányvonalait voltak az irányadónak. A nemzeti válogató versenyeken kiválasztott versenyzőknek 2 éven keresztül évi 120 napos támogatott szakmai elkészítést biztosítottak. Lehetőség volt külföldi válogató versenyeken, nemzetközi szakmai versenyeken való megmérettetésre. Ezzel nemzetközi mezőnyben versenytapasztalatot szerezni. Ezáltal versenyzőink eljutottak – többek között – Kínába, Kanadába és több európai ország válogatójára, felkészülési versenyére (Franciaország, Finnország, Spanyolország, Anglia, Németország), ahol méltó módon képviselték az országot, rendszerint az élmezőnyben végeztek.

hirdetés

A tavalyi Európa-bajnokságon, a EuroSkills Gdansk 2023 versenyen a magyar csapat történelmi sikert ért el. Európa-bajnok lett informatikai rendszerüzemeltető versenyszámban, csapatversenyben Bandúr Tamás és Koncsik Zsolt. Ők – a magyar versenyzők által megszerzett legmagasabb pontszámmal – egyben a Nemzet Legjobbjai címet is elnyerték. Az összes versenyszám eredményeit tekintve a legmagasabb pontszámmal Jos de Goey – Best in Europe díjjal Európa legjobbjai lettek. A magyar csapat 4 aranyéremmel, 1 ezüstéremmel, 4 bronzéremmel és 7 kiválósági éremmel zárta a versenyt. A résztvevő országok (32) közül Magyarország az átlag érempontok alapján az előkelő 2. helyen végzett. A hazai csapat a nevezett 22 versenyszámból 17 szakmában éremmel zárta a versenyt, amely minden eddigi eredményt felülmúl.

A WorldSkills Lyon 2024 világversenyen 1383 regisztrált versenyző indult 69 tagországból, 2 tagország csak szakértőt delegált. A szakmai verseny 59 hivatalos versenyszámban + 3 bemutató szakmában zajlott. A magyarok 21 szakmában 25 versenyzővel, 21 szakértővel, 3 Team Leaderrel, 1 hivatalos delegálttal, 1 technikai delegálttal, 1 technikai delegált asszisztenssel képviseltették magukat. 1 aranyéremet, 2 bronz érmet nyertek, és 18-an kiválósági érmet szereztek.

Aranyérmes és ezzel világbajnok lett webfejlesztő versenyszámban Mrakovics Olivér, aki a magyar versenyzők által megszerzett legmagasabb pontszámmal, így a legjobb eredménnyel egyben a Nemzet Legjobbja címet is elnyerte. Kiemelkedő teljesítményének köszönhetően bronzérmet szerzett továbbá Koncsik Zsolt, informatikai rendszerüzemeltető és Stefán Kornél, szoftverfejlesztő versenyszámokban. Kitűnő 700 pont feletti teljesítményért további 12 szakmákban vehettek át kiválósági érmet a magyar fiatalok:

A résztvevő országok közül Magyarország az átlag érempontok alapján az előkelő 10. helyen végzett. Az elért eredmények bizonyítják a magyar szakemberek felkészültségét és szaktudását, hiszen a hazai csapat a nevezett 21 versenyszámból 15 szakmában éremmel zárta a versenyt, amely minden eddigi eredményt felülmúl – írja a WorldSkills Hungary oldala.