Vállalkozások számára tartottak workshopot Szeghalmon és Orosházán

iparkamara előadás Szeghalmon és Orosházán Fotó: Pintér Vince/BVKIK

A tavaly júniusban életbe lépett kiterjesztetett gyártói felelősségről és az azzal összefüggésben lévő további szakterületekről, mint az EPR, termékdíj, hulladékmegsemmisítési eljárásról beszélt Csermely Ildikó környezetvédelmi szakértő. A workshopot a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezte a vállalkozások részére. A térítésmentes előadást megtartják még Orosházán és Szeghalmon is a napokban.

Az esemény célja az volt, hogy az érintett kis- és középvállalkozások segítséget kapjanak az aktuális EPR adatszolgáltatási, nyilvántartási és díjfizetési kötelezettségek hatékony teljesítéséhez. A rendelet új adminisztratív és pénzügyi kötelezettségeket rótt a vállalatokra, amelyeknek mostantól részletesen nyomon kell követniük a beszerzett termékeket, valamint azok csomagolását és szállítását. A workshop során a résztvevők betekintést nyerhettek az EPR követelményekbe, és konkrét gyakorlati megoldásokat kaphattak.

hirdetés

Az eseményt Csermely Ildikó, az EU-PRO EHS Consulting Kft. alapító tanácsadója vezette. Csermely Ildikó több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a környezetgazdálkodás és hulladékgazdálkodás területén, és az EPR rendszer bevezetésével összefüggésben számos vállalkozást segített az új előírásoknak való megfelelésben. Elmondta, bár a legtöbb cég azt hiszi, hogy ő nem érintett, majdnem mindenki az. A büntetés pedig magas: az EPR-díj utólag is beszedhető, Csermely Ildikó szakmai pályafutása során minimum 100 ezer, de volt, hogy egy milliárd forintos EPR díjat szedtek be utólag.

Ez egy uniós rendelet, amelynek Magyarországon 35 évre a MOHU nyerte el a működtetését. Tavaly a MOHU 35 milliárd forint nyereséggel zárt, holott 242 milliárd forintot tervezett beszedni az EPR díjból. A hatósági felszólítások már elindultak, a rendszer él és működik, nem fogják eltörölni.

Csermely Ildikó előadásában részletesen kitért az EPR rendszerben érintett nyilvántartások és termékdíjak kezelésére, a vállalatok számára nyújtott gyakorlati tanácsokra és jogkövető megoldásokra, továbbá a MOHU ellenőrzési gyakorlataira. Az előadás után a résztvevők lehetőséget kaptak kérdéseik feltevésére, amelyeket Csermely Ildikó konzultáció keretében válaszolt meg.

A kamara még két térítésmentes előadást szervez a napokban: szeptember 25-én Szeghalmon, szeptember 26-án Orosházán várják a vállalkozókat. Regisztráció: bmkik.hu/epr. A programot a kamara Szövetségben a vállalkozókkal VF/44/5/2023_BMKIK – projekten belül valósítja meg.