A légiipar mutatkozik be a diákoknak a békéscsabai reptéren

légiipar Fotó: Körös Hírcentrum

Immár második alkalommal ismerkedhetnek a pályaválasztás előtt álló, vagy éppen váltáson gondolkodó diákok a légiipar hivatásaival, szakmáival a Légiipari Szakmai Napokon, a békéscsabai repülőtéren szeptember 26-án és 27-én.

A Békéscsabai Szakképzési Centrum és a Magyar Légiipari Klaszter közös szervezésében, a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet támogatásával megvalósult két napos rendezvényen 1500 általános és középiskolai tanuló vesz részt. A program fókuszában a képzés és oktatás áll, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a légiipar iránt.

hirdetés

Az esemény résztvevőit köszöntötte többek között Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is, kiemelve, a turizmus, a honvédelem, és a gazdaság mellett ugyancsak nélkülözhetetlen a légiipar fejlődése. Utóbbi ráadásul jelentősen hozzájárul az előzőekhez, elképzelhetetlenek ma már nélküle. A fiataloknak ezen a rendezvényen bemutatott képzési utak tehát piacképes szakmát jelentenek. Egy jó nyelvismerettel tárt karokkal várják majd őket a légiipari cégek, akár nemzetközi szinten.

Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója emlékeztetett, 2019-ben jött a hír, hogy az Airbus Gyulára érkezik, és a cég által igényelt képzésekben ugyancsak szerepe lesz a csabai centrumnak. Felépült a légiipari képzőközpont, európai szintű technológiát használva a szakemberek tanításában. Külföldön, az Airbus gyárában tanultak az oktatók, ezzel szintén elősegítve a naprakész ismeretátadást. Érdekességként megemlítette még, hogy kilátogattak és besegítenek a rendezvényen azok a vietnámi fiatalok és kísérőik, akik csupán pár napja érkeztek a városba. A főigazgató megosztotta, nagyon jól érzik magukat Békéscsabán, a szakmai napon sült csabai kolbászt osztanak a résztvevőknek. Egy Erasmus projektnek köszönhetően több hétig vendégeskednek még a vármegyeszékhelyen.

A kétnapos programon bemutatkoznak a hazai légiipar meghatározó szereplői: gyártók, karbantartók, oktatási intézmények és képzőszervezetek. Az előadások mellett a kiállítási standokon a hazai gyártású könnyű helikopterektől az Airbus törzselemekig olyan érdekességet láthatnak az érdeklődők, mint például drónok, repülőgép-, drón- és festőszimulátorok, műrepülő gépek.

Továbbá a Magyar Légiipari Klaszter tagjainak segítségével megismerkedhetnek a repülőgépek gyártásával, karbantartásával foglalkozó cégekkel. Illetve a pilóta, repülőműszaki, valamint a repülőmérnöki terület képzési lehetőségeivel. A KTI repülőgép-, drón- és festő szimulátort, valamint drónokat vitt a helyszínre, hogy a fiatalok élményszerű, játékos formában tanulhassanak, valósághű körülmények között.

 

A Mucsi Balázzsal készült interjút itt meghallgathatják:

A Herczeg Tamással készült interjú itt hallható: