Számos aspektust vizsgáltak Békéscsaba közlekedését illetően

Békéscsaba Fotó: Körös Hírcentrum

A napokban ült össze utoljára Békéscsaba októberig regnáló képviselő-testülete. A közgyűlést követően Fülöp Csaba és Miklós Attila önkormányzati képviselők is megtartották közgyűlés-értékelő sajtótájékoztatójukat, megemlítve a legfontosabb témákat.

Miklós Attila úgy látta, hogy az utolsó alkalommal alig voltak vitás kérdések, hangos szavak. Felmerültek témák, amelyek korábbi ügyeket zártak le, de olyanok is, amelyek majd az új testületnek adnak munkát a jövőben.

hirdetés

Megtörtént Békéscsaba forgalmi rendjének felülvizsgálata, amely több mint 200 oldalon keresztül vizsgálta a város közlekedési helyzetét, tett javaslatokat különböző beavatkozásokra az önkormányzat számára. Fülöp Csaba kiemelte, fontos, hogy a testület a következő ciklusban tovább foglalkozzon ezzel az anyaggal. De számos olyan balesetveszélyes pont van a városban, ahol azonnali beavatkozásra van szükség. Abban egyetértettek a képviselők, hogy egy prioritási lista felállítása ugyancsak elengedhetetlen, ez alapján gondolhatják tovább a teendőket.

hirdetés

Több feltárt esetben jelentős forrás bevonására lesz szükség, hiszen átépítések, kiépítések segíthetik majd a probléma megoldását. De egy-egy kereszteződésben elég lehet például egy tábla kihelyezése. Még nem tudni, hogy az új testületben milyen bizottságok jönnek majd létre. De a képviselő szerint ezt az anyagot mindenképpen rá kellene egyre bízni, hogy biztosan haladjon a város a megvalósítással.

A lakosság részéről szintén érkeznek folyamatosan javaslatok a városi közlekedés módosítására, például egy-egy fekvőrendőr kihelyezésére. Egy ugyancsak gyakran felmerült nehézség, hogy több zebránál nem elegendő a gyalogosoknak az áthaladásra adott néhány másodperc, főleg az idősebb korosztály számára. Ezt a kérdést is szeretnék felülvizsgálni, bár az anyagban nem szerepel.

Miklós Attila a közlekedési nehézségekhez kapcsolódva kifejtette, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő részére intézett egy kérést a közgyűlésen, miszerint a Szeged-Békéscsaba vasútvonalon olyan késések, járatkimaradások tapasztalhatóak napi szinten, ami mindenképpen beavatkozást igényel, és hogy ebben járjon el. Úgy értékeli, hogy a Békéscsaba-Budapest útvonalon a szolgáltatás minősége kritikán aluli. A feljebb említett vonalon pedig még ezt a szintet sem éri el.

A közlekedéshez tartozik továbbá, hogy felmondta az önkormányzat a közösségi rollerszolgáltatást a városban, ugyanis a cég adósságot halmozott fel a város felé. A használók szerették, így egy pályázatot írnak majd ki új szolgáltató keresésére, lehetőleg békéscsabai vállalkozót találva.