Megérkeztek Cserebökénybe az első nagy őrgébicsek

őrgébics Fotó: Őze Péter

Szeptember utolsó napjaiban megérkeztek az első nagy őrgébicsek a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületére. Megpillantásuk mindig nagy örömet és egyben felismerést jelent, mert ilyenkor tudatosul bennünk, hogy valóban itt van az ősz.

Cserebökényben a nagy őrgébicsek téli vendégek. Szeptembertől április végéig figyelhetjük meg őket, ellentétben a kis őrgébicsekkel, amelyek májustól augusztusig tartózkodnak nálunk. A nagy őrgébics a legnagyobb, hazánkban előforduló gébicsfaj. Testhossza 21-26 cm, így valamivel nagyobb a 19-21 cm-es kis őrgébicsnél.

hirdetés

Alapvetően könnyen határozható faj: világosszürke és fehér gébics, nagy fejjel és fekete álarccal. Többnyire egy kiemelkedő ponton ül, zsákmánya megpillantásakor innét csap le rá, majd visszaül a kis cserje vagy fa száraz ágára. Sokszor a pusztát átszelő vezetéken láthatjuk, gyakran pedig a vércsékhez hasonlóan, szitálva várja a zsákmányszerzésre alkalmas pillanatot. Rágcsálókkal, gyíkokkal, kisebb énekesmadarakkal és nagyobb rovarokkal táplálkozik.

hirdetés

A nagy őrgébics Európában és Ázsiában nagy területeken költ, de Észak-Afrikában is megtalálható. Az utóbbi két évtizedben a Szatmár-Beregi-síkon kicsi, de stabil fészkelő állománya alakult ki. Cserebökénybe a hideg, táplálékhiányos időszak elől, az északabbra költő nagy őrgébicsek érkeznek meg – számolt be honlapján a Körös-Maros Nemzeti Park.