Átgurult a boroshordó, ezzel átadták a megújult kishidat

kishíd Fotó: Körös Hírcentrum

Sor kerülhetett a közelmúltban Békéscsabán a József Attila és a Deák utcák közötti kishíd felavatására és átadására. A létesítményt tavaly októberben zárták le és bontották el, a munkálatok közel egy évig folytak, így érthető okokból rengetegen voltak kíváncsiak az avató rendezvényre, amely a Munkácsy Fesztivál során valósult meg. 

A kishíd egyik legfőbb újdonsága, hogy a felújítás során annyira kiszélesítették, hogy ezen a gyalogosok mellett a kerékpárosok ugyancsak szabályosan tudnak közlekedni. Ráadásul nevet is kapott a híd, Réthy Pál után. Ezen az ünnepségen leplezték le azt a szobrot is, amelyet Munkácsy Mihály Ásító inas című festménye ihletett. Miklya Gábor alkotása hívja fel a figyelmet a festő örökségére, a Munkácsy Negyed szépségeire a Derkovits sori hídfőnél.

hirdetés

A hídavatón Herczeg Tamás országgyűlési képviselő visszaemlékezett 2016-ra, amikor aláírták Békéscsabán a Modern Városok Program dokumentumait. Akkor három alapvető célt határoztak meg: megközelíthetőbb legyen a város, fejlődjön a gazdaság és javuljon az életminőség. A Munkácsy Negyed projekt leginkább az utolsó célt szolgálja. A hidat több százan használták nap mint nap, így a hiányát is rengetegen érezték az elmúlt évben.

hirdetés

A rendezvényen szintén szólt a megjelentekhez prof. dr. Dux László, a Gál Ferenc Egyetem rektora abból az alkalomból, hogy a felmenői között van dr. Réthy Pál és Sztraka Ernő is. Mesélt a család történetéről, mindkettejük békéscsabai örökségéről. Azt kívánta a csabaiaknak, hogy gyönyörködjenek a hídban, és közben emlékezzenek az előző generációkra, akik mind hozzájárultak ehhez.

Az avató folytatásaként sor került a boroshordó átgurítására is, majd felavatták az Ásító inas szobrát. Az alkotásról Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Múzeum művészettörténésze árult el részleteket. Amikor annak idején meghallotta, hogy több, a festőgéniuszhoz köthető köztéri szobrot is elhelyeznek Békéscsaba különböző pontjain, ezt egy különleges vállalásnak gondolta. Majd bemutatta a megjelenteknek Miklya Gábor munkásságát, hazai és külföldi sikereit, szobrait.