Újabb tagiskolában lesz jelen a Honvéd Kadét Program

Honvéd Kadét Program Fotó: Körös Hírcentrum

A Honvéd Kadét Program a következő tanévben már a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiumban is elérhető lesz a diákok számára. Az ehhez szükséges együttműködési megállapodást a közelmúltban írták alá az intézményben.

A Kemény Gábor tagiskolában már több éve fut a Honvéd Kadét Program, jó tapasztalatokkal. Az ösztöndíj, a különböző programok, az önkéntesség mind-mind motiválják a fiatalokat, emellett pedig megkapják a hazafias nevelés értékeit – árulta el Mucsi Balázs, a centrum főigazgatója. Bár jól működik a program, nem szeretnék több intézményben elindítani, csak ebben a kettőben működtetni. A Szent-Györgyi tagiskolában sem lesz szükség infrastrukturális fejlesztésre ahhoz, hogy a következő tanévben elindulhasson a képzés, a szükséges egyenruhát a honvédség biztosítja majd. Ráadásul az iskolában már van egy berendezett légpuskalövészet-terem, amelyet idővel a program résztvevői is használhatnak majd. Mucsi Balázs szintén úgy látja, hogy a korábbiak mellett a közösségépítés egy nagyon fontos előnye lesz a Honvéd Kadét Programnak.

hirdetés

Tálas Csaba, a tagiskola igazgatója kifejtette, már több hónapja készülnek a program bevezetésére. Az ünnepségen egy személyes élménnyel emelte ki, mennyi mindent adhat ez a program a diákjaiknak: az összetartozás érzését, a csapatszellemet, és nem mellesleg a feladatokon keresztül a precizitást. Az igazgató maga is volt sorkatona, több feladattípust kedvelt, de voltak olyanok, amelyeket kevésbé. Végül azonban a hasznát mindegyiknek megértette. A program nagyon sokszínű, még nem tudni pontosan, hogy a Szent-Györgyiben mely elemeket építik majd be a hétköznapokba. Az azonban biztos, hogy bármelyik szakmát választó diák előtt nyitva áll a Honvéd Kadét Program kapuja is, később akár segítve őt a továbbtanulásban is.

hirdetés

Baczkó Bernadett főhadnagy, a Magyar Honvédség Dombay Miksa 4. Területvédelmi Ezred honvédelmi nevelési referense az esemény után megosztotta, a honvédség számára, mint a legtöbb szervezetnek, elengedhetetlen az utánpótlásképzés. Erre pedig már több éve kiváló és sikeres lehetőség a Honvéd Kadét Program. A program során a fiatalok megismerkednek a honvédség kötelékében elérhető számtalan karrierlehetőséggel, amelyek jelentős részéről korábban nem is hallottak. Ráadásul az elmúlt évek tapasztalatai megengedik, hogy a minőségi képzést helyezzék előtérbe, válogatnak a középiskolák között, hogy kikkel dolgozzanak együtt. Ez pedig azt is előrevetíti, hogy a képzés, a programok ugyancsak színvonalasabbak. Nem hétköznapi élményekkel gazdagodik az a fiatal, aki belevág a programba.

hirdetés