A pályaorientáció került a fókuszba Gyomaendrődön

Gyomaendrődön Fotó: Körös Hírcentrum

Pályaválasztási napot tartottak október 11-én az Alföldi Agrárszakképzési Centrum Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban Gyomaendrődön.

Az eseményen Toldi Balázs polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Horváth József, a centrum főigazgatója megnyitotta a rendezvényt. Felsorakoztak a kiállítók között középiskolák, egyetemek és cégek képviselői, hallhattak az érdeklődők különböző tájékoztatókat a továbbtanulási lehetőségekről. A bemutatóknak köszönhetően első kézből ismerkedhettek meg a kilátogatók az egyes szakmákkal. Emellett helyet kapott a programok között fogat és veterán traktor felvonulás, kecske szépségverseny, állatsimogató, vadászkutya és drónbemutató, illetve sok egyéb érdekesség is.

hirdetés

Toldi Balázs kiemelte, a rendezvény felvonultatja azokat a lehetőségeket, amelyekkel a Gyomaendrődöt és az iskolát választó diákok később találkozni fognak. Megismerhetik a cégeket, a gépeket, az eszközöket, és ezt mind egy helyszínen. A település egyik legnagyobb problémája az elvándorlás, amelynek az egyik oka talán éppen az, hogy nem ismerik a fiatalok a város adta lehetőségeket.

hirdetés

Dr. Horváth József megerősítette, hogy a kiállítókat elnézve nagyon széles a képzési paletta. Ezen a rendezvényen kicsik-nagyok megismerhették az iskola működését, képzéseit, kipróbálhattak munkafolyamatokat. A duális partnerek ugyancsak jelen voltak, akár mint leendő munkáltatók. Megosztotta továbbá, a centrum három vármegyében van jelen, összesen 10 intézménnyel. A mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a környezetvédelem tartoznak a fő profiljukba.

Munkácsiné Fekete Marianna, a tagiskola szakmai igazgatóhelyettese köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a pályaorientációs nap sikeréhez. Megosztotta, tavaly egy olyan rendezvényt álmodtak meg, amely több, mint egy nyílt nap, amely kiköltözik a város utcáira és amely felvázolja a különböző, diákok előtt felvonultatható életpályamodelleket. Nagy a felelősségük, hiszen a centrum legnagyobb tanulói létszámú intézményeként a gazdatársadalom utánpótlásáért is felelnek.

Kínálnak képzéseket több ágazatban, ezek a mezőgazdaság és erdészet, az élelmiszeripar, a környezetvédelem és vízügy, valamint a turizmus-vendéglátás. Technikumi és szakképző iskolai képzéseik szintén vannak, nappali, illetve esti munkarendben. A képzés egy részét duális partnerekkel valósítják meg, de szereznek szakmai gyakorlatot a fiatalok az iskola saját tangazdaságában is. A pályaorientációs napra meghívást kaptak felsőoktatási intézmények is, azzal a céllal, hogy a jelenlegi középiskolások szintén tájékozódhassanak továbbtanulási lehetőségeikről.

hirdetés