Októberben a hallásunk egészségére, védelmére hívják fel a figyelmet

hallás Fotó: Körös Hírcentrum

Október a hallás hónapja, ezért a Ko-Ha Sound ingyenes hallásvizsgálattal segít minden érdeklődőnek felmérni, van-e baj a hallásával, van-e szüksége már valamilyen típusú segédeszközre.

Előző cikkünk folytatásában érdemes azokról a munkakörökről is beszélni, ahol nagy zajban dolgoznak a munkavállalók. Az elmúlt években ezeken a területeken nem fektettek elég nagy hangsúlyt a hallás védelmére, és ennek többeknél meg is lett az eredménye. Ezzel kapcsolatban azt tanácsolják a Ko-Ha Sound szakemberei, hogy érdemes lenne már a munkába álláskor egy felmérést végezni, hogy van-e az első napon valamilyen károsodása a dolgozónak, vagy pedig a munkavégzés járult ehhez hozzá. Illetve a zajvédelemre minél nagyobb figyelmet kellene fordítani az érintett szakmákban.

hirdetés

Többen jelentek meg olyan halláskárosodással a Ko-Ha Sound-nál, amely a munkakörükre volt visszavezethető. Azonban ezek a fizikai munkák gyakran a hallókészülék, a zajvédelmi eszköz kiválasztását is megnehezítik, hiszen semmilyen formában nem lehet a dolgozó számára balesetveszélyes. De ha valaki ilyen ügyben keresi meg őket, igyekeznek a legjobb tudásuk, és az aktuálisan elérhető legjobb technológiák felhasználásával segíteni.

hirdetés

Ma már léteznek olyan zajvédelmi eszközök, amelyek teljesen személyre szabottak, a fülbe illeszkednek, ezzel kiszűrve a fülünk számára már káros hangokat. Viszont ezekkel együtt is tudnak kommunikálni egymással a dolgozók, nem zárja el őket a külvilágtól. A színpadi emberek, zenészek számára teljesen elfogadott, hogy védik a hallásukat, remélhetőleg ez idővel más szakmákban ugyancsak preferált lesz.

A Ko-Ha Sound-nál nagyon hisznek a megelőzésben, így ajánlják a rendszeres hallásvizsgálatot, amire ebben a hónapban bárkinek lehetőséget biztosítanak. Továbbá tartanak olyan illesztékeket, amelyeket vízi sportokhoz használhatnak gyermekek és felnőttek egyaránt, ezzel is védve a fülüket. Ebből is látszik, mennyi féle körülmény között kell óvni a hallásunkat, nem csupán egy hangos koncert tehet benne kárt hosszútávon.

Ráadásul a hallókészülékek tb által támogatottak. Ahhoz, hogy valaki hallókészüléket kapjon, szükség van egy orvosi vizsgálatra. Ez megmutatja, ha valamilyen fizikai elváltozás okozza a problémát. Majd megnézik a hallás szintjét, minőségét, van-e eltérés a normálishoz képest. A kapott eredmények alapján kiválasztanak egy készüléket, amelyet a páciens 15 napig tesztelhet, ezt törvény írja elő. De a Ko-Ha Sound-nál ennél sokkal rugalmasabbak, ha kell, hetekig foglalkoznak valakivel, hogy biztosan a tökéletes, jól beállított készüléket vigye haza.

Ez is különbözteti meg őket más cégektől: türelemmel állnak a vásárlókhoz, az ő igényeiket nézik elsősorban. Nincs egy kötelező eladási kvóta, ami nehezítené a napi munkát. Ráadásul családi vállalkozásként működnek, így megtehetik, hogy a cégek képviselői és az árrések helyett valóban a betegeket helyezik előtérbe. A szakmai kihívásokat nagyon szeretik, egyszer például egy hallássérült zenésznek kellett megfelelő készüléket találni, aki trombitán játszott, így fontos volt a minőségi hallás megőrzése. Az újdonságokat folyamatosan keresik, figyelik a technológiai fejlődést. Az elrejthetőség egyre fontosabb, mert sokan még mindig stigmaként tekintenek rá, inkább takarják, amennyire lehetséges.

Ez is mutatja, hogy minden igényt igyekeznek kielégíteni. Szeretnék, ha a hallókészülékre a viselők nem mint egy gyógyászati segédeszközre tekintenének, hanem egy kis ékszerként hordhatnák – rossz érzések nélkül.

hirdetés