Dr. Navracsics Tibor a vármegyei vezetőkkel egyeztetett a Versenyképes Járások Programról

Navracsics Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter Békés vármegye kitörési lehetőségeiről egyeztetett, a közigazgatás helyzetéről tájékozódott, illetve a Versenyképes Járások Program részleteit ismertette a helyi politikai és közigazgatási vezetőkkel békéscsabai látogatása során.

Bő egy héttel ezelőtt mutatták be a Versenyképes Járások Programot, és azóta is folyamatos az ezzel kapcsolatos vita – kezdte a beszámolóját a miniszter. Ennek fő célja, hogy csökkentse a területi egyenlőtlenségeket Magyarországon. Az iparűzésiadó-növekmény egy részéből egy területfejlesztési alapot létrehozva szeretnék – akár plusz forrással kiegészítve – támogatni a járások saját fejlesztéseit, pályázati formában.

hirdetés

Békés vármegye esetében is az elképzelés az, mint azon járások esetében, ahol az iparűzésiadó-növekmény 2025-ben vélhetően a 250 millió forintot nem éri el, hogy ott a költségvetés kiegészíti ezt. Megyeszékhely központú járások esetében ez az összeghatár 500 millió forint. Így a Békéscsabai Járás 500 millió, míg a többi 250 millió forinttal gazdálkodhat majd 2025-ben. Ezen összegek fejlesztési és üzemeltetési célokra egyaránt igényelhetőek.

A térségi projektek kidolgozása érdekében járási szinten fejlesztési fórumok jönnek létre. Ezek tagjai az adott járásban az önkormányzati hivatallal rendelkező települések polgármesterei lesznek. Elnöke a vármegyei közgyűlés elnöke lesz. Illetve, ha a vármegyeszékhely a járás székhelye is, például Békéscsabán, akkor a polgármester lesz a járási fejlesztési fórum elnöke. Társelnöke pedig a vármegyei közgyűlés elnöke. A fórum üléseire meghívást kapnak a térségi országgyűlési képviselők is.

Dr. Navracsics Tibor ugyancsak tájékoztatott arról, hogy képviselői önálló indítványt nyújtott be az Országgyűlésben a polgármesteri és vármegyei közgyűlési elnöki fizetések rendezése érdekében. A javaslat azt tartalmazza, hogy a jövőben a nemzetgazdasági átlagkeresetet alapul véve arányszámot alkalmazzanak a fizetések kiszámolásánál.

hirdetés