Vádemelésre került sor a békéscsabai üzemben történt halálos baleset ügyében

elakadt, 47-esen, mentő, pirotechnikai Fotó: Körös Hírcentrum (illusztráció)

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy békéscsabai férfival szemben, aki rendszeresen megszegte foglalkozásának szabályait és a szabályszegéssekkel összefüggésben halálos kimenetelű munkahelyi baleset következett be.

A Békés Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint, a 62 éves büntetlen előéletű férfi a vádbeli időszakban karbantartó-gépkezelő munkakörben állt alkalmazásban egy gyümölcs- és zöldségfeldolgozással, valamint tartósítással foglalkozó cég békéscsabai üzemében, ezt a munkakört 1995. év óta töltötte be. A férfi 2023. augusztus 15-én, a délelőtti órákban az egyik sterilező (fertőtlenítő) berendezésnél végzett karbantartási munkálatokat, ennek keretében 10 óra 45 perc körüli időpontban kezdte meg a forró – 60-80 Celsius fok közötti hőmérsékletű – víz leeresztését a gépből.

hirdetés

A férfi a leeresztés megkezdése előtt a gépkezelői utasításban foglaltakat megszegve, szabálytalanul felnyitotta és eltávolította a leeresztő csőaknát fedő egyik fedőlemezt. A férfi ezt követően az aknától több métert eltávolodva, a kezelőpaneleknél megkezdte a leeresztő szelepek megnyitását, melynek során a tőle kb. 8 méter távolságra levő, nyitva hagyott aknának háttal állt. A férfi a munkavégzésének ezen fázisát munkaviszonya alatt rendszeresen szabályszegő módon, az aknafedőt eltávolítva végezte el.

Egy gépkezelő munkakörben dolgozó 57 éves nő a munkáltató képviselőjének utasításainak megfelelően aznap takarítási munkákat végzett az üzemcsarnokban, takarítási feladatainak elvégzése során az őrizetlenül hagyott, forró vízzel megtelt, 125 cm mélységű nyitott aknába beleesett és súlyos, a testfelület 80-90 %-át érintő égési sérüléseket szenvedett. A sértett segélykérő kiabálását meghalva a terhelt az aknához sietett és a sérült sértettet kiemelte, akihez mentőt hívtak, majd légimentő szolgálattal kórházba szállították, azonban a sértett a szakszerű kórházi kezelés ellenére 2023. augusztus 20-án életét vesztette.

A terhelt azzal a magatartásával, hogy a csőakna fedelét felnyitotta, eltávolította, majd a nyitott aknát őrizetlenül hagyta, rendszeresen megszegte a munkaköri leírásában, a gépkezelő utasításban és a munkavédelemről szóló törvényben írtakat, ezekkel a foglalkozási szabályszegésekkel ok-okozati kapcsolatban következett be a halálos kimenetelű munkahelyi baleset.

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélje.

hirdetés