Raffai János: Törvényi kötelezettség a bizottságok felállítása

Raffai János

Az alábbi sajtóközleményt Raffai János, Orosháza polgármestere juttatta el szerkesztőségünknek, ezt változtatás nélkül közöljük.

A szabotálás éppen annyi energiába kerül, mint a hasznos munka, csak éppen az eredménye nulla!

Három, tartalmilag jól összehangolt közleményt is kiadott a Fidesz-KDNP, a Mi Hazánk és a Közösen Orosháza Városáért Egyesület (KOV) a múlt heti elszabotált bizottsági egyeztetés kapcsán. Az előre megszervezett, levezényelt és egységesen kommunikált politikai akciónak pedig egy célja van: mindenáron elterelni a figyelmet Orosháza lesújtó helyzetéről!

Az önkormányzati törvény szerint a bizottságoknak kell megtárgyalniuk és elfogadásra javasolniuk a testület érdemi munkáját kitevő előterjesztéseket – a Fideszes-többségben elfogadott szabályok szerint jelenleg ez három bizottság felállítását jelenti. Ebben kell tehát először megállapodni, ez törvényi kötelezettség. Ha nincsenek bizottságok, nem valósulhatnak meg a város életét pozitívan befolyásoló tervek sem. Ezért célja a csak a szavak szintjén „teljes konszenzust” emlegető pártpolitikusoknak a bizottságok felállításának elszabotálása, ezzel ellehetetlenítve az új városvezetés munkáját.

Megdöbbentett, mégsem tisztem értékelni dr. Szabó Ervin képviselőnek a megbeszélésen nyújtott és láthatóan jól megszervezett provokációját – gondolom, lesz majd, aki meghálálja neki. Sajnálom azt is, hogy ilyen lesújtó véleménnyel van a bizottságok hatásköréről, bizonyára ezért vett részt csak ímmel-ámmal az előző ciklusban a Fidesz többségben működő megyei és orosházi bizottságok munkájában.

Egyszer már tisztáztam, hogy több alkalommal találkoztam és próbáltam egyeztetni a Fidesz-KDNP, a Mi Hazánk és a Közösen Orosháza Városáért jelölőszervezet meghatározó tagjaival, az ellenkezőjét állítani nettó hazugság! Természetesen minden megválasztott képviselővel kötelességem és célom is az értelmes, város helyzetének jobbításáért folytatott párbeszéd. Akárhányszor is kell azonban tárgyalnunk a város működésének biztosítása érdekében, háttéralkukra továbbra sem számíthat senki, akinek önös célja előbbre való a városénál. Ezért addig is, amíg a megegyezés megszületik, javaslom, hogy a megválasztott képviselők mindegyike kezdje el végre a munkát a körzetében és a városban, mivel ez a dolga!

A megbeszélést követően nyilvánosságra hoztam a bizottsági helyekre vonatkozó javaslatomat. Eszerint 9-9 helyet kapna a Fidesz-KDNP, valamint a Válaszd Orosházát! frakció, egy-egy bizottsági helyet kapna Dr. Szabó Ervin, Gulyás-Szabó Krisztina és Nagy Zsolt.

Arra kérem a frakciókat, a Mi Hazánk és a további egy jelölőszervezet képviselőjét, hogy a bizottságok felállítására vonatkozó javaslataikat írásban juttassák el hozzám legkésőbb 2024. október 30-ig.

A jövő hétre testületi ülést kell összehívnom. Erre azért van szükség, mert az önkormányzati cégek közül kettő is azonnali támogatásra szorul. Amennyiben további időhúzás lesz, a felelőtlen politikai döntések következményeit a város cégeinek dolgozói viselik majd! Lehetőség lesz újabb rendkívüli önkormányzati támogatás benyújtására, mert az elmúlt évek felelőtlen gazdálkodása, a kifizetett hatalmas jutalmak, a polgármesternek és alpolgármestereknek törvény szerint járó végkielégítése, a túlárazott szerződések miatt Orosháza városa rendkívül nehéz anyagi helyzetben van, de még kijavítható!