November 9-én ismét megrendezésre került a Tortamustra a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban, szakmai előadásokkal, bemutatókkal, és természetesen a már hagyományos torta- és süteményversennyel.
Idén nevezhettek az érdeklődők Design I-II-III., valamint Íz kategóriákban. A design kategóriákban külön neveztek az amatőrök és a profi cukrászok, a harmadik kategória a mézeskalácsokat takarta. Az Íz kategóriában együtt indult mindenki, a zsűrizés során a pontozók sem tudták, melyik süteményt készítette lelkes amatőr vagy szakember. Voltak átfedések az egyes kategóriák között, több indulni vágyó készített többféle édességet. Íz kategóriába 33, a Design profiknál 11, az amatőröknél 13, míg a mézeskalácsnál 9 nevezés érkezett, összesen 54 pályázótól.
Egyik csoportban sem volt egyszerű dolga az ítészeknek, éppen ezért Bartus Dóra olimpiai aranyérmes és világbajnoki ezüstérmes cukrász tett is egy javaslatot, miszerint jövőre, a nemzetközi megmérettetésekhez hasonlóan, osztott helyezések szülessenek. Tehát ha egy nevező elért egy bizonyos mennyiségű pontszámot, akkor kapjon arany, ezüst, vagy bronz helyezést, függetlenül a többiek eredményétől. Dr. Bácsmegi Gábor múzeumigazgató pozitívan fogadta, és a következő évben beépíthetőnek gondolta az ötletet.
Az igazgató a zsűrizést követően kifejtette, jelentős fejlődést tapasztaltak a tavalyi tortákhoz képest. Szépek, gusztusosak, és ízvilágukban is meggyőzőek voltak a desszertek. Nehéz dolguk volt itt is, valamint a design kategóriáknál is. A régi korok szakértőjeként azt ugyancsak elárulta, hogy valamilyen süteményt már a bronzkorban is fogyasztottak az emberek, így elég komoly tradíciója van már az édességeknek. A régészeti vonatkozás miatt sem kérdés, hogy belefér egy gasztrokulturális rendezvény az intézmény profiljába. Másrészt pedig ezzel az eseménnyel újabb érdeklődőket csábíthatnak be a múzeumba, akik ezen a napon a kiállításokat is megtekinthetik.
A természetes összetevőket várták
Lipcsei László cukrászmester, a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Technikum és Szakképző Iskola cukrász szakoktatója a zsűri egyik tagjaként megosztotta, évek óta vesz részt a Tortamustra zsűrijében és nagyon elégedett az idei felhozatallal. Alig találtak, ízleltek pótló anyagokat, mint amilyen például a növényi hab. Természetes összetevőkkel dolgoztak a Tortamustra nevezői, erre tavaly külön felhívták a figyelmet az értékelés végén. Külön örömöt jelentett a számára, hogy az eredményre várva több ismerős arcot látott, olyanokat, akiket például a felnőttképzés keretében ő maga szintén tanított, így ez a rendezvény valahol az oktatók vizsgája is. A zsűrizés folyamán nem tudhatták, melyik süteményt ki készítette, így a végleges helyezések számára is a program végén derültek ki.
Bartus Dóra ugyancsak nagyon elégedett volt a beérkezett munkákkal, zsűritagként ő maga is a szakmai oldalt képviselte és járult hozzá a verseny magas színvonalához. Finom, valódi ízeket találtak a süteményekben, illetve felfedezhetőek voltak itt, Békéscsabán is a cukrászat új trendjei. Ráadásul még inkább egybeolvadt az amatőrök és cukrászok mezőnye, ez szintén mutatja a nevezők tehetségét, tudásszintjét. A jövő év indulóinak azt tanácsolta, hogy mindenképpen a nevezett süteményeket egy stabil, vastag alapon, tálcán adják be, mert a kartonlap meghajlik és tönkre teheti a torta burkolatát.
A rendezvény végére gazdára találtak a különböző felajánlott díjak, elismerések és különdíjak. Ezt követően pedig a közönség tagjai is megkóstolhatták a zsűrizett tortákat, süteményeket, mindegyiket felszeletelték és kiosztották a múzeum munkatársai.