Indul a nevezés a Brillante – 2025 Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre!

Brillante 2025, pálinkaverseny Gyula

A Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál.

A rendezvény napjai alatt Gyulán a nemes hungarikum, a pálinka van a figyelem középpontjában. A pálinka a magyar emberek nemzeti büszkesége, a magyar gasztronómia nem képzelhető el a kitűnő hungarikum nélkül. A rendezvény különleges jelentőséggel bír, hiszen a fesztivál nemcsak a pálinkakészítés hagyományait és értékeit hivatott bemutatni, hanem a közösség összetartását és vendégszeretetét is hirdeti.

A fesztivál kísérőrendezvényeként meghirdetésre kerül a Brillante – 2025 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny, amelyre a bérfőzetők és magánfőzők párlatai mellett várják a szervezők a kereskedelmi főzdék pálinkáit is. Természetesen nevezni lehet határon innen és túl is, az elmúlt években érkeztek már minták Szlovákiából, Romániából, Szerbiából, Ukrajnából, Hollandiából és még Izraelből is.

A minták beküldésének határideje 2025. március 28. péntek 18.00 óra. Nevezni a www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon, a Brillante – 2025 menüpontban történő regisztrációval lehet.

Az indulóknak a kereskedelmi főzdék esetében 2×0,35 vagy 2×0,5 liter, bérfőzető és magánfőző kategóriában fajtáként minimum 1×0,35 liter versenymintát kell beküldeniük. Amennyiben aranyérmes lesz az indított tétel, és részt kíván venni az ünnepélyes eredményhirdetésen a nevező, abban az esetben a kiírónak joga van a beküldött mintán túl még egy üveggel bekérnie. Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat!

Nevezési díjak kereskedelmi főzdék esetében:

  • 1-4 minta: 5.000 Ft+áfa vagy 17 EUR mintánként
  • 5-9 minta: 4.500 Ft+áfa vagy 14 EUR/ mintánként
  • 10 minta felett: 3.500 Ft+áfa vagy 11 EUR/ mintánként.

Nevezési díjak bérfőzetők és magánfőzők esetében:

  • 1-4 minta: bruttó 5.000 Ft vagy 14 EUR/ mintánként
  • 5-9 minta: bruttó 4.500 Ft vagy 12 EUR/ mintáként
  • 10 minta felett: bruttó 3.500 Ft vagy 9 EUR/ mintánként.

Fontos megjegyezni, hogy a nevezési díjak a Brillante esetében évek óta változatlanok!

Az idei esztendőben is könnyebbséget jelenthet számos nevezőnek, hogy a versenytételeket 3 helyszínen is le lehet adni az országban:

1. Személyesen, futárszolgálattal vagy postai úton:
Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft.
5600 Békéscsaba, Szarvasi út 79. (Kápolna utca és Szarvasi út sarkán, Bora Italkereskedés emeleten található szervezőiroda), vagy

2. Személyesen:
Varga-Bora Tímea
Tatabánya
Tel.: +36 30 436 69 74 (telefonon előre egyeztetett időpont és helyszín)

3. Személyesen:
Adamik Anikó
Polgárdi
Tel: +36 20 222 11 65 (telefonon előre egyeztetett időpont és helyszín)

A versenyre beérkező párlatokat 2025. április 11-12. (péntek-szombat) között szakértő zsűri bírálja, Adamik Anikó versenyigazgató vezetésével. A zsűri tagjai nemzetközileg és országosan is elismert pálinkabírálók közül kerülnek ki a versenyigazgató felkérése alapján. A számítógépes adatbázisra építve, a versenyigazgató ütemezésére kapják meg a tételeket a bírálók. A verseny menete kizárja, hogy egy zsűritag általa készített, vagy érdekeltségi körébe tartozó termékmintát kapjon bírálatra. Minden mintát egyszerre 5 fő kóstol meg párhuzamosan, egymástól függetlenül. Ha az 5-ből 4 ember véleménye megegyezik – azaz van bizottsági konszenzus, ami legalább 2 gyorskóstoló értékelésével, akkor a minta értékelése befejeződött. Amennyiben nagyobb az eltérés, a minta a csúcs zsűrihez kerül, ahol újabb 2 fő értékeli. A döntést a csúcs zsűri hozza meg.

A zsűri a mintákat 100 pontos rendszerben értékeli, illetve szöveges értékelést alkot a termékről. A nevezett pálinkák, párlatok eredményeinek rögzítése elektronikusan a zsűritagok által, az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence verseny részére kidolgozott egyedi számítógépes szoftver segítségével történik. Mindemellett minden mintáról szöveges értékelést is készítenek, amelyet az eredményhirdetés követően 15 napon belül megkapnak a nevezők is. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a 2025. június 7-én kerül sor Gyulán, a lehető legnagyobb sajtónyilvánossággal. A díjátadón lehetőséget biztosítanak az aranyérmes termékek megismerésére, szakmai tapasztalatcserére.

A kiírt fődíjak:

  • Legjobb Kereskedelmi Pálinka
  • Legeredményesebb Kereskedelmi Főzde
  • Legjobb Magánfőzött Párlat
  • Legeredményesebb Magánfőző
  • Legjobb Bérfőzetett Párlat
  • Legeredményesebb Bérfőzető
  • Legeredményesebb Bérfőzde

A nevezők tetszés szerinti mintaszámmal nevezhetnek, de csak az alábbi kategóriákban egy-egy, a legnagyobb pontszámot kapott, illetve az adott kategóriában 2. legtöbb pontot kapott termékek közül 2 legmagasabb pontszámmal rendelkező termékük vehet részt.

  • Csonthéjas gyümölcsök: Kajszibarack, Szilva, Cseresznye, Meggy
  • Almatermésűek termékcsoport: Almák, körték, birs
  • Szőlő- és törkölypálinka termékcsoport
  • Bogyós és vadon termő gyümölcsök, kivéve a dísznövények terméseiből készült párlatok

A fődíjak mellett champion, azaz kategória győzteseket is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket is kiosztanak a szervezők. Szintén nagydíjat kap az év gyümölcséből készült pálinka vagy párlat, amely a Legjobb Cseresznye Pálinka/Párlat címet viselheti majd.

A 2025. év újdonsága a Brillante Design Díj meghirdetése, amelyre a kereskedelmi főzdék nevezhetnek be termékeikkel. A megmérettetésre 3 kategóriában várják a nevezéseket:

1. Brillante Business Design – Kereskedelem szempontjából hatékony design
Az a csomagolás, amely a legjobban érvényesül a piacon, vonzza a vásárlókat és elősegíti az
eladást.

2. Brillante Innováció – Innovatív, újszerű design
Egyedi, újító csomagolás vagy formatervezés, ami friss szemléletet hoz a pálinkapiacra.

3. Brillante Tradíció – Hagyományos, tradicionális design
Olyan design, amely tiszteletben tartja a magyar pálinkahagyományokat, és ezt vizuálisan is hitelesen közvetíti.

Minden kategóriában a termékek 1, 2 vagy 3 aranycsillagos minősítést kapnak a szakmai zsűritől.

A versenyfelhívással kapcsolatos pontos információk a www.gyulaipalinkafesztival.hu oldalon érhetők el.
Bővebb információ:
Varga-Bora Tímea főszervező
Mobil:+36 30/436 69 74
E-mail: info@gyulaipalinkafesztival.hu