A kistermelői élelmiszer-előállítók versenyeztek Gyomaendrődön

Bethlen Gábor Mezőgazdasági​, kistermelői verseny Gyomaendrőd Fotó: Körös Hírcentrum

Idén ismét az Alföldi ASzC Bethlen Gábor Mezőgazdasági​ és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium adott otthont a Kistermelői élelmiszer-előállító szakma versenyének, mely a két nap során számos kihívást tartogatott a megjelent fiataloknak.

A verseny első napján került sor a részt vevő iskolák pályamunkáinak bemutatására. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával szervezett szakmai verseny második versenynapján a csapatokra a gyakorlati feladatok megvalósítása várt. A versenyzőknek egy hagyományos lecsót, ivólevet, krémtúrót, tepertőt kellett készíteniük. Emellett pedig egy, a térségükre jellemző aprósüteményt is asztalra tettek. Az elkészült termékekből egy kistermelői értékesítési pultot kellett összeállítaniuk, amihez hoztak saját dekorációs kellékeket is, leginkább a településükre jellemző kistermelői portékákból. A 240 perces gyakorlati feladat után került sor a verseny zárórendezvényére és az eredményhirdetésre.

Sutyinszky Zoltán, a verseny zsűrielnöke kifejtette, a rendezvény első napján a csapatok bemutatkoztak, megismerhette mindenki, hogy ki melyik településről érkezett, ott milyen hagyományok, nevezetességek vannak. Illetve külön hangsúlyt fektettek arra a prezentációban, hogy kistermelői szempontból milyen különlegességei vannak az adott településnek. Ehhez kapcsolódva emelte ki a szakember, hogy a kistermelők által előállított élelmiszerek direktebb, gyorsabb úton jutnak el a fogyasztókhoz, ami fenntartható és környezettudatos.

Munkácsiné Fekete Marianna, az iskola szakmai igazgatóhelyettese megosztotta, ez a verseny kiváló lehetőség a fiataloknak arra, hogy megmérettessék magukat. Emellett, mivel több településről vannak diákjaik, a helyi sajátosságokat, ízeket is bemutathatják. Maga a kistermelői szakma kevésbé ismert, pedig remek lehetőségeket rejt. A tanulók elsajátítják a zöldség- és gyümölcsfeldolgozást, a tejtermékek készítését, a húsfeldolgozást, tehát az élelmiszeriparban szereznek ismereteket. Később akár egy saját vállalkozást is alapíthatnak ezen a vonalon.

Fotó: Körös Hírcentrum
Bethlen Gábor Mezőgazdasági​, kistermelői verseny Gyomaendrőd
Bethlen Gábor Mezőgazdasági​, kistermelői verseny Gyomaendrőd
Bethlen Gábor Mezőgazdasági​, kistermelői verseny Gyomaendrőd
Bethlen Gábor Mezőgazdasági​, kistermelői verseny Gyomaendrőd
Bethlen Gábor Mezőgazdasági​, kistermelői verseny Gyomaendrőd
Bethlen Gábor Mezőgazdasági​, kistermelői verseny Gyomaendrőd
Bethlen Gábor Mezőgazdasági​, kistermelői verseny Gyomaendrőd
Bethlen Gábor Mezőgazdasági​, kistermelői verseny Gyomaendrőd
Bethlen Gábor Mezőgazdasági​, kistermelői verseny Gyomaendrőd
Bethlen Gábor Mezőgazdasági​, kistermelői verseny Gyomaendrőd
Bethlen Gábor Mezőgazdasági​, kistermelői verseny Gyomaendrőd
Bethlen Gábor Mezőgazdasági​, kistermelői verseny Gyomaendrőd
Bethlen Gábor Mezőgazdasági​, kistermelői verseny Gyomaendrőd
v
Bethlen Gábor Mezőgazdasági​, kistermelői verseny Gyomaendrőd
Bethlen Gábor Mezőgazdasági​, kistermelői verseny Gyomaendrőd
Bethlen Gábor Mezőgazdasági​, kistermelői verseny Gyomaendrőd
Bethlen Gábor Mezőgazdasági​, kistermelői verseny Gyomaendrőd
Bethlen Gábor Mezőgazdasági​, kistermelői verseny Gyomaendrőd

A megmérettetésen összesen négy csapat vett részt, egy az iskolából, kettő a lengyeli intézményből, egy pedig Tokajból. A verseny országos, az agrárkamara finanszírozza, az iskola pedig pályázott a rendezés jogára. A diákok helyezéstől függően vásárlási utalványt nyertek. Mindenkit jutalmaztak, hiszen minden csapat energiát fektetett a feladatokba – árulta el az igazgatóhelyettes. Azért van sajnos csak ennyi jelentkező, mert kevés intézményben oktatják ezt a szakmát, de Gyomaendrődön nappali rendszerben is és a felnőttképzés keretében is.

Az iskolában az élelmiszeripari szakmák mellett az agrár vonalat is erősítik. Erre kiváló lehetőség a most futó, Vidékfejlesztési Program keretén belül, VP1-1.2.1-23 Bemutató üzemek támogatása című 3482857119 számú projekt. A projekt keretén belül a gazda, gazda-lovász, mezőgazdasági technikus, mezőgazdasági gépész, mezőgazdasági gépésztechnikus oktatás szakmai színvonala emelkedik, a pályázatból beszerzésre kerülő eszközöket a tanulók az iskola tangazdaságában, mint duális képzőhelyen fogják használni. Beszerzésre kerül például okostábla, erőgép, pótkocsi, lószállító utánfutó, oktatóhintó, növénytermesztési gépek.

Dr. Horváth József, a centrum főigazgatója elárulta, ma már sok zöldség, gyümölcs elvesztette szezonalitását, így már a régi tartósítási praktikákra egyre kevésbé van szükség. Azonban ennél a szakmánál éppen ezeket tanulják újra a fiatalok. Az oktatók ezeket a hagyományokat adják át évről évre, figyelve az élelmiszerek prémium minőségére.

A beiskolázási adatokról szólva kiemelte a főigazgató, hogy biztos számok még nincsenek, csak a jelentkezéseket látják. Az iskolarendszerű felnőttoktatás keretében az alapszakmákat oktatják, a szakmai képzések esetében pedig néhány hónap alatt egy-egy szűkebb szakterületet ismernek meg a jelentkezők. Utóbbiakat folyamatosan indítják, ahogy van jelentkező, függetlenül a tanév rendjétől.

A versenyt a Tokaj-Hegyalja Egyetem Tokaji Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumból érkező fiatalok nyerték. A gyomaendrődi iskola csapata a 3. helyen végzett, a Lengyelből érkező, Déli Agrárszakképzési Centrum Apponyi Sándor Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium csapatai a 2. és 4. helyet szerezték meg.

https://koroshircentrum.hu/wp-content/uploads/2025/03/Logo.jpg