Közel 1300 minta érkezett a Brillante Nemzetközi Pálinka- és Párlatversenyre

brillante Fotó: Körös Hírcentrum

A közelmúltban lezajlott a Brillante – 2025 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny beküldött mintáinak érzékszervi bírálata. Az 1238 beküldött mintát egy 22 tagú zsűri értékelte.

2025. június 6. és 8. között, immáron 25. alkalommal kerül megrendezésre a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, az évről évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál. Már hagyományos módon a fesztivál kísérőrendezvényeként került meghirdetésre a Brillante Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny, amelyre hazai és külföldi bérfőzetők és magánfőzők, illetve kereskedelmi főzdék párlatait, pálinkáit várták. A versenyhez kapcsolódva lezajlott Adamik Anikó versenyigazgató vezetésével a verseny érzékszervi bírálata. A bírálatra meghívásos alapon érkeztek a zsűritagok határon innen és határon túlról.

A versenyre az idei évben ismét három kategóriában nevezhettek a bérfőzetők, kereskedelmi főzdék és magánfőzők. Ebben az évben összesen 1238 minta érkezett, minimálisan elmaradva a tavalyi 1353-tól. A nevezők jelentős része évek óta visszatérő versenyző, de sok volt az újonc induló is. Az érzékszervi zsűri 22 főből állt, akik mind elismert hazai és nemzetközi bírálók. Rendszeresen szakmai képzéseken és vizsgákon vesznek részt érzékszerveik folyamatos karbantartása végett, már vizsgát tettek a 100 pontos rendszerben is.

A zsűri ugyanis az Ongai Kulturális Egyesület által kidolgozott 100 pontos bírálati rendszerben, számítógéppel bírált, ahol az eddigi fő bírálati szempontok alkategóriákra lettek osztva. Ez a rendszer egy sokkal árnyaltabb, részletesebb leírást tud adni a párlatokról. A bírálati szempontok három kategóriája az illatolás, az ízlelés és a harmónia. Alkategóriaként vizsgálták például a technológiai tisztaságot, az intenzitást, a gyümölcskaraktert, valamint a tartósságot is.

A Brillante keretében az alábbi díjakat adják majd át:

  • Legjobb Kereskedelmi Pálinka
  • Legeredményesebb Kereskedelmi Főzde
  • Legjobb Magánfőzött Párlat
  • Legeredményesebb Magánfőző
  • Legjobb Bérfőzetett Párlat
  • Legeredményesebb Bérfőzető
  • Legeredményesebb Bérfőzde

Természetesen bronz, ezüst, arany és champion minősítések is gazdára találnak a fesztiválon. Évek óta egy kiválasztott gyümölcs kerül a verseny középpontjába, a választás idén a cseresznyére esett. Ennek megfelelően kiválasztásra került az év cseresznye pálinkája/párlata is. A versenyre összesen érkező 1238 minta Magyarország szinte minden részéről származik. Határon túli nevezések is érkeztek: Hollandiából, Szerbiából, Romániából és Szlovákiából. Volt, aki egy mintával regisztrált, de olyan is akadt, aki több mint 50 fajta párlatot nevezett a megmérettetésre. 158 nevező tisztelte meg a versenyt, kilenc a kereskedelmi, 58 a bérfőzető és 91 a magánfőző kategóriában. A legtöbb párlat az idei évben ismét szőlő, vagy szőlő eredetű termékekből érkezett, összesen 196. Ezt követte a szilva 164 mintával, a harmadik legtöbb pedig a termesztett bogyós gyümölcs kategóriában jött. Népszerű volt az év gyümölcse, a cseresznye is, abból 83 minta érkezett.

Varga-Bora Tímea főszervező kiemelte, a pálinkafesztivál programjai között idén is szerepelnek majd a már hagyományos nagykoncertek, érkezik többek között a Bagossy Brothers Company, a Valmar, valamint a BSW és a Hooligans is. Emellett különböző kiállító standoknál a meghirdetett időpontokban lesz lehetőség pálinkakóstolásra. Ugyancsak lesznek külső helyszíneken mesterkurzusok, amelyekre viszont előzetesen kell regisztrálni az érdeklődőknek. 2025-ben ismételten megalkotják a Nemzeti Összetartozás Pálinkáját, illetve idén is megszervezik a Főzz és Segíts Jótékonysági főzőversenyt. Mindhárom napon lesz lehetőség az ingyenes belépésre, pénteken 16:30-ig, szombaton 13 óráig, vasárnap pedig 12 óráig.

 

Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
Fotó: Körös Hírcentrum
brillante
Fotó: Körös Hírcentrum
brillante
Fotó: Körös Hírcentrum
brillante
Fotó: Körös Hírcentrum
brillante
Fotó: Körös Hírcentrum