650 településen, 130 ezer hektár területen folytatódik a szúnyogirtás

vízparti, szúnyog, szúnyogirtás Fotó: Pixabay

Az ország nagy részén továbbra is földi eljárással csökkentik a szúnyogok számát. Légi kezeléseket az országos tisztifőorvos egyedi engedélyével csak a súlyos szúnyogártalommal sújtott térségekben, néhány kelet-magyarországi régióban alkalmaznak.

A következő napokban több kiemelt turisztikai térségben, a Balatonnál és a Velencei-tónál végeznek földi védekezéseket a kifejlett szúnyogok ellen. Szintén gépjárműre rögzített ULV vagy melegködös szúnyogirtó berendezéseket alkalmaznak Baranya és Somogy megye néhány településén, a Dráva mentén, a Fővárosban, a Csepel-szigeten, a Csornai térségben, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Zala megyékben. Kiterjedt légi beavatkozásokra Békés és Csongrád-Csanád megyékben kerül sor. Az előző héten a változékony, sok helyen szeles, néhol esős időjárás miatt elmaradt kezeléseket is pótolják a Tisza-tónál, Dunaújváros, Mosonmagyaróvár és Sopron környékén, valamint Békés megyében.

hirdetés

Békéscsabán 2020. augusztus 12. napján, a napnyugtát megelőző 1,5 órában lesz légi szúnyoggyérítés. Rossz idő esetén a védekezés 2020. augusztus 13-14. napján, ugyanebben az időben kerül elvégzésre. Békésen földi gyérítés lesz 2020. augusztus 11-én, a napnyugta utáni órákban. Rossz idő esetén a védekezés 2020. augusztus 12-13. napján, ugyanebben az időben kerül elvégzésre.

A földi melegködképzéses eljárás során az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a technológia elsősorban növényzettel erősebben borított környezetben előnyös. De a létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé használatos. Az ULV eljárás szintén apró cseppekben juttatja ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A permetfelhő csak kismértékben észlelhető, a közlekedést nem zavarja, ezért forgalmasabb, városias területeken elsődlegesen ezt az eljárást alkalmazzák. A légi védekezést kizárólag ULV technológiával végzik. A szúnyogirtó szerből mintegy fél litert permeteznek ki hektáronként. Az eljárás melegvérűekre, így emberre és háziállatokra nem jelent veszélyt.

A szakemberek felhívják a lakosság figyelmét a lakókörnyezetükben megtalálható tenyészőhelyek felszámolására, amellyel csökkenthető a szúnyogártalom mértéke. Egy kint maradat virágcserépben, madáritatóban százszámra képesek megjelenni a csípőszúnyogok lárvái, amelyek a jelenlegi meleg időben akár egy hét alatt kifejlődhetnek – írja honlapján a katasztrófavédelem.