Már csak az utolsó simítások vannak hátra a Sportok Házában

Városi Fotó: Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata

Több mint harminc év után jelentős fejlesztés történt a békéscsabai Városi Sportcsarnokban. A Modern Városok Program két projektje keretében a belső részeket, valamint a sporthotelt alakították át.

hirdetés

A Városi Sportcsarnok, a Sportok Háza 1988-ban készült el, azóta pedig jelentősen leamortizálódott – árulta el Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere. Számtalan sportsikernek, rendezvénynek adott otthont az épület, megérett a fejlesztésre. A Modern Városok Program nyújtotta támogatásból egy minden sportolói, nézői igényt kielégítő létesítmény valósult meg.

hirdetés

Azt már Marik Tibor, a békéscsabai önkormányzat sportinfrastruktúra-fejlesztési csoportjának vezetője tette hozzá, hogy mind a Békéscsabai Röplabda Sportegyesületnek, mind a Békéscsabai Előre Női Kézilabda Sportegyesületnek szüksége volt az új infrastruktúrára. Részben ezért lett fontos, így került képbe a szálláshelyek felújítása.

A teljes kivitelezési költség nettó 938.139.000 forint volt. A küzdőteret tekintve megújult a sportpadló, a lelátó székeit kicserélték – most már lila-fehér színben pompáznak. Kapott egy teljesen új sportvilágítást is, amely már elengedhetetlen lett a televíziós közvetítésekhez. Új hangtechnikai és a wifi-rendszer került kialakításra. Valamint egy közel harminc négyzetméteres LED-falat építettek be, amely nemcsak a mérkőzések lebonyolításában, hanem akár reklámozásban is kaphat szerepet.

A csarnok szerkezetéből kifolyólag új funkciókat nem kapott az épület, viszont néhány korábbi megújult. A földszinti helyiségeket például átalakították. A konditerem új helyre, az első emeletre költözött, ennek helyére került a sportorvosi rendelő a hozzá tartozó váróteremmel. Illetve kialakítottak egy VIP-termet is. A tervezésnél meghatározott műszaki tartalom megvalósult, az önkormányzat is biztosított plusz forrást a fejlesztéshez. Biztonságtechnikai elemek, kiszolgáló egységek, mindenre kiterjedő kamerarendszer került még a sportcsarnokba.

A sportszálláshelyek kialakítása-projekt keretében húsz, háromcsillagos szállodai szobát alakítottak ki. Mindegyik szoba már bútorozott, rendelkezik vizesblokkal, telefonnal, televízióval. A recepciós részt is teljesen fel tudták újítani, ide érkeznek a sportolók, vagy más szállodai vendégek – fogalmazott Marik Tibor.

A jövőben nem csak a sportolói igényeket, hanem a helyi turizmust is kiszolgáló kapacitásbővítés történt. Már az előző formájában is nagyon jelentős sportturisztikai forgalmat bonyolított le a hotel, a modernebb, kényelmesebb kivitel pedig még inkább növelheti a város idegenforgalmi vonzerejét. Mindehhez természetesen a sportszervezetek kapcsolatrendszere is hozzájárul.

November 4. volt a kivitelező befejezési határideje. Ezen a napon az önkormányzat nemcsak visszavette a területet, hanem át is adta a korábbi üzemeltetőnek, a Vagyonkezelő Zrt.-nek. Varga Tamás kiemelte, hogy most már a sportszervezetek is birtokba veszik a létesítményt, elkezdik felmérni, hogy minden pontosan működik-e. Még nézőket nem fogadhat a Sportok Háza, de a funkciók jelentős részét ki tudják majd használni a sportolók. Így az esetlegesen felmerülő hibákat a kivitelező még időben kijavíthatja. A sportcsarnok új funkcióit még tanulják a kollégák, illetve folyamatosan zajlik a visszaköltözés.

Az önkormányzat saját forrásból látványfejlesztéseket valósít még meg. Bútorok kerülnek az öltözőkbe, a VIP-részlegbe, tájékoztató táblákat terveznek még beszerezni. A napokban már meg is érkezett az a takarítógép, amely nemcsak a pálya karbantartására, hanem az épület egyéb helyiségeiben is használható lesz.

Marik Tibor úgy értékeli, hogy a belső rész a támogatásnak köszönhetően jelenleg készen van, a külső részekkel kell még foglalkozni. A bejáratok, a járdák még javításra várnak. Viszont folyamatban van még további sportinfrastruktúra-fejlesztés azon a területen. A teljes külső részt más, ugyancsak a Modern Városok Programhoz tartozó projektek keretében szeretnék rendbe tenni. Mind a parkolókat, járdákat, közműveket, az utcabútorokat megújítani. Jelenleg ezen projektek tervezése zajlik, a jövő év közepe táján készülhetnek el a dokumentációk.

hirdetés