Madárinfluenza: Enyhítő intézkedéseket vezetett be a Nébih Hajdú-Bihar megyében

Békés, kacsa, madárinfluenza, baromfik Illusztráció: Pixabay

2021. május 7-én feloldotta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a madárinfluenza miatt elrendelt védőkörzetet Hajdú-Bihar megyében. Az enyhítő intézkedés annak eredménye, hogy április 13-a óta nem regisztráltak új esetet a térségben.

Április közepén a Hajdú-Bihar megyei Nádudvar település egyik tenyészpulyka-telepén jelent meg a madárinfluenza. A gyors és hatékony hatósági intézkedéseknek köszönhetően nem terjedt tovább a vírus, újabb megbetegedés nem fordult elő. Így a Nébih május 7-én elrendelte a védőkörzet feloldását.

hirdetés

Amennyiben a járványügyi helyzet továbbra is kedvezően alakul, úgy május 16-án a megfigyelési körzet feloldása is megtörténhet, ezzel együtt pedig újraindulhat a belföldi és az Európai Unióba irányuló kereskedelmi szállítás.

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország legkorábban 2021. augusztus 13-án nyerheti vissza madárinfluenza-mentes státuszát, vagyis leghamarabb ekkor kezdődhet meg újra a szállítás a jelenleg teljes importtilalmat alkalmazó ún. harmadik országokba – számolt be a hivatal.