Színes orchideák a Kis-Sárréten – Felmérték az agárkosbor állományokat

agárkosbor Illusztráció: Bernd Haynold / Wikimedia Commons

A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén többféle kosborfaj fordul elő. Közülük a leggyakoribb és a legkorábban virágzó az agárkosbor vagy újabb nevén agár sisakoskosbor.

hirdetés

Országszerte a gyakoribb orchideák közé tartozik, sík-, hegy- és dombvidéki állományai egyaránt előfordulnak. Élőhelyekben sem válogatós, a száraz gyepektől az üde hegyi kaszálókig többfelé találkozhatunk vele. A Kis-Sárréten hosszú évek tapasztalatai alapján virágzásának fő időszaka április 20-30. közé tehető, ezért a felméréseket erre az időszakra szoktuk időzíteni. Az első virágzó tövek már április elején megjelennek, s egészen május közepéig találunk nyíló példányokat.

hirdetés

A virágzó tövek száma rendkívül nagy ingadozást mutat évektől függően, de igazán az időjárás és a virágok mennyisége között összefüggést nem feltételezünk. Feltehetően kedveli a nedvesebb tavaszokat, de előfordult már, hogy száraz időszakban is tömegesen bújt elő. Viszonylag apró termetű, termetesebb példányai sem nőnek 15-20 cm-nél magasabbra. Virágainak színe legtöbbször a piros és a bordó különböző árnyalatait mutatja, de tiszta fehér virágú egyedei is gyakran előfordulnak.

A Körös-Maros Nemzeti Park területén a geszti Csillaglaposi-legelő és a Kisvátyoni-gyep adja az állomány zömét, itt jó években több ezer virágzó tövet is számolhatunk. Előfordul még a biharugrai Körtély-réten, Geszten a Homoki-szőlőskert menti gyepsávokban. Ezen kívül a tavalyi évben került elő Natura 2000-es területen, Biharugra külterületén, Teszerén egy 150-200 töves állomány. Az idei év átlagosnak mondható, a Csillaglaposon 7-800, Kisvátyonban 2-300, a kisebb egyedszámú termőhelyeken pedig összesen 260-300 tő került elő. Mint minden magyarországi orchidea, így az agárkosbor is természetvédelmi oltalom alatt áll – számolt be a nemzeti park.

hirdetés