Romániában nem emelkedtek jelentősen a fertőzésszámok

Romániába, Németországban, Ausztriában, szlovéniában, koronavírus, ausztria, Románia Fotó: MTI/Veres Nándor (archív)

Romániában nem emelkedett jelentősen a múlt heti csúcsokhoz képest, így kedden sem haladta meg a húszezret az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, az egészségügyi miniszter pedig úgy vélekedett, hogy az országban február közepén tetőzhet a járvány mostani, ötödik hulláma.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentésében szereplő 19 685 új fertőzött csaknem 60 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát, amiből arra lehet következtetni, hogy továbbra is emelkedik a járványgörbe, de nem annyira meredeken, mint egy héttel korábban, amikor a napi esetszám még két és félszerese volt a kéthetes mozgóátlagnak. Az esetszámok ingadozását azonban nagymértékben befolyásolja a kiértékelt tesztek mennyisége is, amelynél a találati ráta (a pozitív eredmények aránya) már a harminc százalékot is meghaladja. Kedden alig több mint 60 ezer tesztet értékeltek ki, míg egy héttel korábban csaknem 90 ezret.

hirdetés

A kórházi kezelésre szorulók száma egyre gyorsabban emelkedik, de továbbra sem olyan ütemben, mint a fertőzötteké: az utóbbi hét napon csaknem 70 százalékkal nőtt a Covid-beutaltak száma, kedden meghaladta a hétezret. A kórházakban koronavírussal kezelt kiskorúak száma továbbra is az átlagosnál gyorsabban növekszik: egy hét alatt 85 százalékkal (643-ra) emelkedett. A romániai kórházakban 650 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg részesül intenzív terápiában, 33 százalékkal több, mint múlt kedden.

A keddi jelentés szerint az utóbbi 24 órában 44 fertőzött halt meg: ez 15 százalékkal haladja meg a kéthetes mozgóátlagot, amely a járvány korábbi hullámaihoz képest sokkal kisebb mértékben és lassúbb ütemben (az utóbbi tíz napon 29-ről 38-ra) emelkedett.
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azzal számol, hogy február 10-15 után már csökkenni fognak a napi esetszámok, és márciustól lazítani lehet a járványügyi intézkedéseken, addig azonban még egy nehéz időszak következik.

A tárcavezető szerint az omikron vírusvariáns annyira fertőző, hogy “szinte lehetetlen” elkerülni a fertőzést. Bár nincs annyi súlyos eset, mint a járvány előző hullámai idején, most az okoz fennakadást az egészségügyi ellátásban, hogy az alkalmazottak is megfertőződnek. Több kórházban fertőzési góc alakult ki: a személyzet és más betegségekkel kórházba került páciensek is elkapták a koronavírust, a karanténba küldött kórházi alkalmazottakat helyettesítőkkel kell pótolni.

MTI