Markáns hidegfront hoz jelentős lehűlést, zivatarokat szombaton

Változékony, időjárás, napsütés, hidegfront Fotó: Pixabay

Sokfelé hozhat csapadékot, jelentős lehűlést a szombati front. Ezúttal végre keletre, délkeletre is érdemi csapadék érkezhet – írja az Időkép.

Az elmúlt hetek gyengébb, szárazabb hidegfrontjai után hétvégén végre egy markánsabb front veheti célba hazánkat. Szombatra egy rövid hullámú teknő közelíti meg a Kárpát-mendencét, melyhez egy formálódó, egyre inkább kimélyülő ciklon is társul. Ennek hatására térségünk felett erősen labilizálódik a légkör, és sokfelé számíthatunk majd esőre, záporokra, zivatarokra.

hirdetés

A ciklon egyre közelebb kerülő markánsabb hidegfrontja miatt már pénteken késő estétől záporok, zivatarok pattanhatnak ki a nyugati tájakon. Szombat hajnalban pedig a front is megérkezik, ami mentén beindulnak a záporok, zivatarok, melyek könnyen rendszerbe szerveződhetnek. Egész országot átszelő zivatarláncok is kialakulhatnak, melyekből több hullám is jöhet.

Az intenzívebb zivatargócokat kísérő felhőszakadásokból rövid idő alatt 30-40 millimétert meghaladó csapadékmennyiség is lehullhat. E mellé viharos széllökések és jégeső is társulhat.

A portál szerint a záporok, zivatarok ezúttal a csapadékból hosszú ideje szinte teljesen kimaradó keleti, délkeleti tájakra is jó eséllyel el fognak jutni. Ha nem is mindenhol, de több helyen hullhat le ezeken a tájakon is jelentősebbnek mondható csapadékmennyiség. A hidegfront nem csak csapadékot, hanem erősebb lehűlést is hozhat hétvégére. Szombaton keleten, délkeleten lehetnek még 30 fok feletti maximumok. Vasárnap viszont már szinte mindenhol 30 fok alatti csúcshőmérsékletre van kilátás.