Ittasan, engedély nélkül vitte el nagybátyja autóját egy békéscsabai fiú

Szarvason, közlekedési, kutya harapott, kék, rendőrségi, pénztárcát lopott, drogosok Vésztőn Illusztráció: Pixabay.com

Jármű önkényes elvételének bűntette és ittas járművezetés vétsége miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség és vádiratában közúti járművezetéstől eltiltás büntetés kiszabására tett indítványt egy fiatalkorú, 16 éves, büntetlen előéletű békéscsabai fiú ellen, aki engedély nélkül és ittasan „kötötte el” nagybátyja autóját.

A fiatalkorú terhelt – aki vezetői engedéllyel nem rendelkezik – 2022. december 31-én, az esti órákban, Békéscsabán, baráti társaságban alkoholt fogyasztott. A szilveszteri buliba elektromos rollerral érkezett, s éjfél után azzal a lakására távozott. Otthon azonban nem volt senki, ezért elhatározta, hogy visszamegy a barátaihoz, de már gépkocsival. A családi házuk udvarán állt a nagybátyja tulajdonát képező, az édesapja által használt személygépkocsi.

hirdetés

A fiatalkorú terhelt a gépkocsi indítókulcsát engedély nélkül a konyhából magához vette, majd az autóval, azt vezetve a tulajdonos, illetve a használó engedélye nélkül útnak indult. Haladása során, a Magyar utcában ittassága miatt a gépkocsival áttért a menetiránya szerinti bal oldalba, s az útpadkán nekiütközött egy ott parkoló személygépkocsinak. Az ütközés hatására a szabályosan parkoló gépkocsi nekiütközött egy másik ott parkoló személygépkocsinak, majd mindkét parkoló gépkocsi nekicsapódott a szomszédos ingatlan kerítésének.

A cselekmény időpontjában a terhelt közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt. A baleset következtében a fiatalkorú terhelt 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, és mindhárom gépkocsi, valamint a kerítés is megrongálódott. A fiú szülei az okozott kárt megtérítették – tájékoztatta hírportálunkat a Békés Vármegyei Főügyészség.