Elhunyt Dariday Róbert színművész

elhunyt Dariday Róbert

Életének 97. évében elhunyt Dariday Róbert, Békéscsaba Kultúrájáért díjjal kitüntetett, Gálfy Gyűrű-díjas színművész.

Dariday Róbert édesapja rádiószerelő volt, és nyomdokába lépve ő is műszerésznek tanult. 16 évesen a Szovjetunióban három évet hadifogságban töltött, és már ott tábori színházat szervezett. A hadifogságból hazatérve, a Békés András vezette kultúr-tanfolyamon vett részt, és szavalóversenyt nyert; ekkor ajánlotta Békés András neki, hogy jelentkezzen a Színművészeti Főiskolára, ám ő ekkor még műszerészként akart dolgozni. Édesapja rábeszélésére mégis jelentkezett, és sikeresen felvételizett, tanulmányai alatt olyan pályatársakkal tanul együtt, mint Jancsó Miklós, Bacsó Péter és Makk Károly. 1955-ben lediplomázott, diplomamunkái Shakespeare Szentivánéji álom és Barta Lajos Szerelem című darabjai voltak.

hirdetés

A színésztanulmányok befejezése után hét évre (1955-1962) a Pécsi Színházba került, ahol volt olyan évad, hogy több mint 300 előadásban szerepelt; emellett állandó szavalója és rendezője volt a Pécsi Rádiónak. Ezután négy évet (1962-től 1966-ig) az Egri Gárdonyi Géza Színházban, majd 16 évet (1966-tól 1982-ig) a Miskolci Nemzeti Színházban töltött, ezután került 1982-ben a Békéscsabai Jókai Színházba, ahol 36 éven át – nyugdíjba vonulása után is – dolgozott. Nemcsak színész, hanem rendező is volt, egyfajta „mesejáték-specialista” – nagyon szerette a gyerekdarabok rendezését, mellette írással, díszlettervezéssel is foglalkozott. Hatvanévesen nyugdíjba vonult, de ezután is láthattuk a színpadon.

2005-ben Arany Diplomát, 2015-ben Gyémánt Diplomát, 2020 októberében Vas Diplomáját vehette át, ugyanekkor lett a Békéscsabai Jókai Színház Örökös tagja. Néhány évvel ezelőtt a Trianon című rockoperában a Narrátor szerepét alakította, a társulat és a közönség szeretete övezte. „Szeretett kollégánk teljes életutat járt be. Dariday Róbertet a Jókai Színház saját halottjának tekinti, emlékét kegyelettel megőrizzük!” – írja honlapján Békéscsabai Jókai Színház .