51 millió forintból újulhat meg a muronyi óvoda

játékok, gyerekek, fejlesztési, OkosÓvoda, bölcsődei, gyermekek Illusztráció: Pixabay.com

Murony Község Önkormányzata sikerrel pályázott a Terület és Településfejlesztési Operatív Program Plusz TOP_PLUSZ-2.1.1-21 kódszámú, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” elnevezésű pályázati kiírásán, amelynek keretén belül 50,96 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesül az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból.

A fejlesztés helyszíne a cca. 1230 lakosú Murony település. A fejlesztés által érintett épület a pályázó 100%-os tulajdonában álló óvoda épülete. A 245 m2-es épület több, mint 15 éve nem esett át energetikai felújításon. A projekt célja egyrészt az épület hatékonyabb energiahasználatának és megújuló energiafelhasználásának növelése, ezáltal pedig a széndioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az alacsony szén-dioxid kibocsátású gazdaságra való áttérés, másrészt az energetikailag rossz állapotú óvoda energetikai felújítása, azaz az épület homlokzat- és födém hőszigetelése, külső nyílászáróinak cseréje, új hőtermelő berendezés telepítése, világításkorszerűsítés, valamint 3,69 kWos napelemes rendszer telepítése. További cél az épület projektarányos akadálymentesítése. A projekt keretében a muronyi óvoda épület energetikai korszerűsítése valósul meg.

hirdetés

Az intézmény közvetlen szolgáltatásai: döntően 3-6 éves gyermekek óvodai ellátása, nevelése. Az óvoda a település
fontos oktatási helyszíneként funkcionál, ezért a korszerűen kialakított intézmény az oktatási funkció színvonalát is emelheti, így közvetve mindez a település egészére is pozitívan hat. Az épületre fordítandó költségek csökkenése a település pénzügyi, gazdasági teljesítőképességének javulását eredményezheti.

A tervezett fejlesztés végrehajtása által a település komfortja jelentősen emelkedik, melynek következtében hozzájárul a település népességének a megtartásához. A projekt megvalósulása révén a CO2 kibocsátás 17,08 tonnával csökken. A projekt várható befejezése 2025.12.31.