Mucsi Balázs: Ősszel folytatódik tovább a pályaorientáció

Mucsi Balázs Fotó: Körös Hírcentrum

Sikeresen elindult a tanév a Békéscsabai Szakképzési Centrum valamennyi tagintézményében. Ráadásul már most tervezik a következő tanév beiskolázását is. A részletekről Mucsi Balázs, a centrum főigazgatója számolt be a Körös Hírcentrum stúdiójában.

A nyári időszak a legtöbb tagintézményben arról szólt, hogy felkészítsék a termeket az új tanévre, az oktatók sorra vették a feladatokat, megtörtént a tantárgyfelosztás, az órarendek összeállítása. Az új diákok beiratkoztak, közel 1050 fiatal, megkoronázva ezzel a tavaly elvégzett pályaorientációs, beiskolázási munkát.

hirdetés

Az okleveles technikus képzés, kiegészítve a már létező, technikum nyújtotta lehetőségeket, egyre népszerűbb a tagiskolákban. Mucsi Balázs megosztotta, a tanulók ezzel a felsőoktatásban, szakirányú továbbtanulásban előnyhöz juthatnak. Már a középiskola idején elsajátítják az egyetemi tananyag egy részét, ezzel extra 30 kreditet szerezve. A tagintézmények többségében van már olyan szakma, ahol elérhető ez a képzési forma.

Jelenleg a centrum egyik legnépszerűbb szakmája a villanyszerelő, miközben több évvel ezelőtt még alig tudták beiskolázni. Ráadásul annyira keresik a végzett szakembereket, hogy lehetetlen eleget képezni. A műszaki terület felé általában megfigyelhető az eltolódás, de a vizes szakmák ugyancsak folyamatosan kiemelt figyelmet kapnak ebben a régióban. A turizmus-vendéglátás szintén népszerű terület, a közszolgálattal és az egészségüggyel egyetemben.

A felnőttek körében szintén egyre népszerűbb a szakképzés. Többen a már meglévő képzettségüket szeretnék kiegészíteni, esetleg tovább fejleszteni. Illetve cégek akár a saját munkavállalóik számára is szerveznek képzéseket, a centrummal karöltve. De olyan felnőttek szintén jelentkeznek, akik teljes karrierváltás miatt szeretnének egy új szakmát tanulni.

A pályaorientációs tevékenységét folyamatosan végzi a szakképzési centrum, ez kiemelten fontos feladat – folytatta Mucsi Balázs. Az általános iskolákban rendszeresek ezek a tematikus alkalmak egy együttműködésnek köszönhetően, emellett a pályaválasztási vásáron szintén minden tagiskola képviselteti majd magát Békéscsabán. Ugyancsak folytatják a nagyköveti programot, amely során egy-egy diák látogat el az általános iskolásokhoz, és mesél a saját tapasztalatairól. Illetve, bár lesznek meghirdetett nyílt napok, a főigazgató arra biztat mindenkit, hogy ezeken kívül is bátran keressék az intézményeket.

A Mucsi Balázzsal készült teljes interjút itt hallhatják: