Még mindig sok járművezető nem kapcsolja be a biztonsági övet

biztonsági öv Fotó: Pixabay

Lezárult az egy héten át tartó fokozott közúti ellenőrzés.

A ROADPOL Operational Group (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoport) éves ellenőrzési terve alapján a Magyar Rendőrség 2024. szeptember 16. és 22. között az ország egész területén ellenőrizte a passzív biztonsági eszközök használatát.

hirdetés

Ennek során a rendőrök 7 312 esetben tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását, túlnyomórészt – 5 649 alkalommal – a járművezető nem kapcsolta be a biztonsági övet. A gyermekbiztonsági rendszert 125-en nem használták, 8 motorkerékpáros pedig bukósisak nélkül közlekedett.

Az egyhetes ellenőrzés során a Békés vármegyei rendőrök 428 esetben tapasztalták a biztonsági öv használatának elmulasztását. Jellemzően a járművezetők nem kapcsolták be az övet, 352 esetben kellett emiatt intézkedni. Az ellenőrzést végző rendőrök 76 esetben tapasztalták azt, hogy az elől vagy a hátul utazó nincs bekötve a gépjárműben. A gyermekbiztonsági rendszert 5-en nem használták.

Ugyan a mostani ellenőrzés alkalmával a tavaszi ellenőrzés eredményéhez képest kevesebb szabályszegővel találkozott a rendőrség, de ne feledje, a passzív biztonsági eszközök használatával a balesetek során bekövetkező személyi sérülések jelentős része megelőzhető, illetve a sérülés foka csökkenthető!

Police.hu/Békés VMRFK