Raffai János: Az orosháziak helyzetbe hozása kiemelt cél lesz

raffai jános Raffai János polgármester

Október elsejétől átveszi a város vezetését Raffai János, Orosháza új polgármestere. Napokon belül megtörténik az alakuló testületi ülés, és elkezdődhet az új önkormányzat működése.

A tervek szerint október első napján 14 órakor fog hivatalosan megtörténni az átadás-átvétel, a még regnáló polgármester átadja az önkormányzati dokumentumokat, a kintlévőségek, kötelezettségek, adásvételi ügyek, közbeszerzések anyagait kell hivatalosan átvenni – árulta el Raffai János. A leendő polgármester számít arra, hogy érik majd meglepetések, hiszen bár képviselőként dolgozott eddig, polgármesterként nagyobb rálátása lesz a város ügyeire.

hirdetés

A város cégeinek vezetőit arra kérte, hogy nézzék át a tartozásaikat, anyagi helyzetüket. A Petőfi Művelődési Központnak például 40 millió forintra lenne szüksége, a városüzemeltetési kft., ami Gyopárosfürdő üzemeltetője is egyben, vezetője 320 millió forintot mondott. Ezekkel, valamint a többi cégvezető által megadott számokkal együtt ez az összeg körülbelül 500 millió forint lesz, a közüzemi elmaradásokkal együtt. Ehhez jön még az iparűzési adó bevételek visszafizetése – egy előleget kapott korábban Orosháza 240 millió forint értékben. A konferenciaközpont miatt szintén vissza kell fizetni 300 millió forintot. Tehát könnyedén lehet szó akár 1 milliárd forintról is úgy, hogy még nem történt semmi.

hirdetés

A város leendő vezetője azt is megosztotta, hogy a választások óta eltelt időszak nagyon sűrű volt. De összeállt az a tanácsadói csapat, amelynek a tagjaival közvetlenül együtt fog dolgozni. Kezdettől fogva az volt a cél, hogy a város vezetését hozzáértő személyek együtt végezzék. Már több lakossági fogadóórára sor került, a lakosok által leggyakrabban felemlegetett probléma a közbiztonság helyzete volt Orosházán. Illetve az utak, járdák állapota, a város gazdasági helyzete, a munkahelyteremtés és ezzel együtt a fiatalok helyben tartása ugyancsak szóba került. Ehhez tartozik az is, hogy a jövőben mindenképpen szeretné, ha egy-egy fejlesztésnél a helyi cégek nagyobb szerephez jutnának, ezzel fellendítve a helyi gazdaságot.

Az új polgármesterrel készült interjút itt meghallgathatják: