Rablás bűntette miatt emeltek vádat egy dobozi férfi ellen

készpénzfelvétel, pénz, pénztárca, forint, talált tárgy Illusztráció: Pixabay.com

Rablás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 18 éves büntetlen előéletű dobozi férfi ellen, aki 180.000.-Ft-ot zsákmányolt egy ittas budapesti férfitól, és amikor az visszakérte, pofon ütötte és elzavarta.

A budapesti férfi az interneten meghirdetett egy dobot eladásra, majd miután a vevővel megegyezett, 2023. szeptember 19-én Gyulára utazott és ott 250.000.-Ft-ért eladta a részére a hangszert. Ezt követően a sértett Békéscsabára ment és egy barátjával, illetve annak társaságával italozni kezdett, melynek során nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott el. A késő esti órákban Békéscsabán, az utcán szóba elegyedett – az általa egyébként korábban nem ismert – akkor még 17 éves terhelttel és a társaságában lévő személyekkel, majd együtt folytatták az italozást. A szeszesitalt a sértett vásárolta, melynek során a fiatalkorú terhelt látta, hogy a sértettnél nagyobb összegű készpénz van.

hirdetés

Ezt követően Dobozra mentek, ahol egy családi házban tovább italoztak. Éjfél után a sértettnek eszébe jutott, hogy a hátizsákjában van egy sorsjegy, azt elővette, majd azért, hogy egy aprópénzzel a sorsjegyet lekaparja, a táskájából kivette a pénztárcáját is. Ekkor a fiatalkorú terhelt felfigyelt egy, a pénztárcából félig kilógó 10.000.-Ft-os bankjegyre, és azt egy hirtelen mozdulattal kivette onnan. A sértett kérte a terheltet, hogy adja vissza a pénzt, aki azonban erre a sértett pénztárcáját is egy gyors mozdulattal elvette a kezéből, majd az abban lévő 170.000.-Ft készpénzt jogtalan eltulajdonítási szándékkal kivette a tárcából. Mikor a sértett a hangját felemelve kérte vissza a pénzét, a terhelt két alkalommal is pofon ütötte és kizavarta a házból. A sértett a bántalmazás hatására, illetve a terhelt társaságában lévő személyek számára figyelemmel az ellenállást kilátástalannak látta, ezért távozott a házból; a részére okozott kár nem térült meg.

hirdetés

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a terheltet beismerése esetén is fiatalkorúak fogházában végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélje, és a sértett által bejelentett polgári jogi igénynek adjon helyt, azaz kötelezze a terheltet az okozott kár megtérítésére – tájékoztatott közleményében a Békés Vármegyei Főügyészség.