Pályaválasztási Vásár: számos interaktív stand várta a fiatalokat

Pályaválasztási Fotó: Körös Hírcentrum

Több mint száz kiállító: középiskolák, egyetemek, cégek mutatkoztak be a diákoknak két napon keresztül a Pályaválasztási Vásár keretében Békéscsabán, a CsabaParkban. A kilátogatók kipróbálhatták az egyes szakmákat, de kaptak támpontokat is ahhoz, hogy merre érdemes keresgélniük.

Október 8-án és 9-én rendezte meg ismét a régió legnagyobb pályaorientációs rendezvényét a Békés Vármegyei Kormányhivatal. Megjelentek a CsabaParkban a térség közép- és felsőoktatási intézményei, a felnőttképzésben résztvevő szervezetek, valamint az iskolákkal együttműködő, a diákoknak gyakorlati helyet adó munkáltatók. A tanulók és szüleik tájékoztatókat hallhattak, játékokon vehettek részt, miközben megismerhették a különböző képzési irányokat.

hirdetés

A Pályaválasztási Vásár a kormányhivatal és együttműködő partnerei legfiatalosabb rendezvénye. A fiatalokról és a fiataloknak szól, olyan rendezvény, amely találkozási lehetőséget biztosít a tanulóknak, iskoláknak, munkáltatóknak – emelte ki az ünnepélyes megnyitón dr. Takács Árpád főispán. Összesen 112 kiállítóhelyen egyszerre voltak jelen az oktatási intézmények, a vállalatok, a közigazgatási, rendvédelmi szervek, a honvédség, a kamarák képviselői. Arra szintén felhívta a figyelmet, hogy nem a fiatalok szemléletét kell formálni, hanem a felnőttekét: a pedagógusoknak és a vezetőknek kell megváltoztatniuk a testtartásukat. Békés vármegye fiataljai akarják a jövőt, és nem máshol, hanem itt akarnak dolgozni, érvényesülni, családot alapítani és itt akarják a sikert. El kell vetni azt a sokak által ismételt gondolatot, miszerint ez itt nem lehetséges.

hirdetés

Beszédében Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, mára fordult a korábbi helyzet és nem munkanélküliségről, hanem munkaerőhiányról kell beszélni. Ajánlotta a rendezvényt azoknak a fiataloknak, akik még a döntés előtt állnak, de azoknak a felnőtteknek is, akik úgy érzik, szeretnének szakmát váltani. A szervezők összesen több ezer látogatót vártak, tehát igazán kinőtte magát az esemény.

Dr. Orosz Tivadar, a Békés Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, a duális képzési rendszer évről évre erősebb, ebben feladata van a kamarának is. Emellett fontos a pályaorientációs tevékenysége is, ehhez külön tanácsadói rendszert tartanak fent – sokféle módszerrel, technikával. A folyamat csúcsa tagadhatatlanul a Pályaválasztási Vásár, amelyen örömmel vesznek részt. Mottójuk, hogy minden diák az érdeklődésének, képességeinek megfelelően választhasson szakmát. Bár még mindig sok a lemorzsolódó tanuló, a pályaelhagyás tendenciája egyre kedvezőbb képet mutat. Ráadásul a szakképzés színvonalát mutatják a szebbnél szebb, nemzetközi versenyeredmények is.

 

hirdetés