Novemberben is lesz lomtalanítás Békéscsabán

lomtalanítás Fotó: Körös Hírcentrum

A lakosság kérésének eleget téve mégis lesz lomtalanítás idén novemberben Békéscsabán, a már megszokott módon – adta hírül sajtótájékoztató keretében Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, valamint Holopné dr. Sztrein Beáta, a Tappe Kft. cégvezetője.

Bár a naptárban nem szerepelt, annyian keresték az önkormányzatot és a hulladékszállító céget, hogy elindultak az egyeztetések az őszi lomtalanítás megszervezése érdekében. Ennek eredményeként idén november 9-én az egyes és 16-án a kettes körzetben lesz lehetőségük a csabaiaknak a lomokat kihelyezni és elszállíttatni. Továbbra is a megszokott szabályok érvényesek, tehát veszélyes hulladékot, túlméretes bútorokat, vagy éppen gumiabroncsokat, építési törmeléket nem szállítanak el a szakemberek.

hirdetés

Szarvas Péter arra kérte a lakosságot, hogy amennyire lehetséges, rendezetten menjen a lomtalanítás, hiszen évente közel 10 millió forintjába kerül a városnak az utólagos rendrakás. Ez részben azért történik, mert a kihelyezett lom nem felel meg az előírásoknak, vagyis nem szállítható el, így arról az önkormányzatnak kell gondoskodnia. A városvezető kiemelte, a hulladékudvar Békéscsabán nem csak a lomtalanítás időpontjában várja a lakosokat. Egy lakcímkártyával nyitvatartási időben bárki igénybe veheti a szolgáltatást.

A tájékoztatón szót ejtettek még a szelektív hulladékgyűjtésről is. Ez az eddigi tapasztalatok szerint folyamatosan javuló tendenciát mutat, egyre növekszik az elszállított hulladék mennyisége. A városvezető kiemelte, amikor először lehetett sárga szelektív kukát igényelni, a csabaiak több mint 90 százaléka tette ezt meg. Ezzel a rendszerrel kapcsolatban még van tanulnivaló a városban. Ugyanis a vegyes kommunális hulladék mintegy 30 százaléka a szelektívbe való, és a szelektívben is van olyan, amit a lomtalanításkor kellene kihelyezni.

Holopné dr. Sztrein Beáta elárulta, ezen alkalmakkor a legnagyobb problémát az okozza, hogy a lakosok nem válogatnak az alapján, hogy a kollégái mit szállíthatnak el, hanem minden, már felesleges lomot kihelyeznek a házak elé. A szelektív hulladékszállítással kapcsolatban kifejtette, információs füzeteket helyeznek majd ki a lakosság részére, ezzel is segítve a pontosabb tájékozódást.

A társasházak esetében már lehetőség van a konyhai hulladékok, ételmaradékok külön edényben gyűjtésére is. Közel 800 ingatlant vontak be a rendszerbe, ennek a kihasználtsága jelenleg 26 százalék. Júliustól a részvétel ebben kötelező ott, ahol a MOHU Hulladékgazdálkodási Zrt., illetve szolgáltatóként a Tappe Kft. biztosítja a rendelkezésre állást. Ezzel kapcsolatban megkeresik majd a társasházakat és átadják a gyűjtőedényeket. A családi házas övezetekben is elérhető egyébként ez a szolgáltatás, csak nem házhoz menő rendszerben, hanem a hulladékudvaron adható át a konyhai maradék is.

hirdetés