2025-ben folytatódik a sikersztori, ismét keresik Magyarország legjobb pálinkás bonbonjait! Az Év Pálinkás Bonbonja egy egyedülálló és nemzetközi tapasztalatok alapján felépített megmérettetés, amely a Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként kerül megszervezésre. Az Év Pálinkás Bonbonja verseny védnöke a Magyar Cukrász Ipartestület.
A verseny célja
Az Év Pálinkás Bonbonja verseny célja a HUNGARIKUM magyar pálinka, mint a nemzeti italunk, és a kiváló minőségi csokoládék közös kulináris élvezeti értékeinek népszerűsítése. További cél a hazai kézműves csokoládés műhelyek, cukrászüzemek, édesipari termékeket is előállító vendéglátóhelyek, és a minőségi gyümölcspálinkákat gyártó cégek szakmai együttműködésének előmozdítása.
2023
A 2023-as esztendőben az első alkalommal kihirdetett megmérettetésre mindösszesen 107 nevezés érkezett, amely felülmúlta a szervezők számításait. A krémtöltelékkel (trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges, egyéb) készült kézműves pálinkás bonbon kategóriába 66 mintával neveztek, míg a meggypálinkával (bármilyen fajtájú nemes meggy, vagy vadmeggy) készült kézműves bonbon esetében 41 nevezés érkezett. 2024-ben már 4 kategóriában nevezhettek a résztvevők, a megmérettetésre mindösszesen 133 tétel érkezett, amely felülmúlta a 2023-as első verseny nevezési számát.
Mi várható 2025-ben?
A megmérettetésre határon innen és határon túli olyan működő, (adószámmal rendelkező) vállalkozók, vállalkozások, mint kézműves csokoládé műhelyek, cukrászüzemek, vendéglátóhelyi cukrászok, chef-ek, és egyéb édesipari termékeket előállítók számára, akik minőségi alapanyagokból készített termékeikben a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben rögzített kereskedelmi célú pálinkafőzdék pálinkáit és párlatait használják fel.
Legfontosabb dátumok
Nevezési időszak: 2025. február 17. és 2025. április 30. 18.00 óra között.
Termék beérkezési határidő: 2025. május 6. kedd 12.00 óra.
Az érzékszervi zsűrizés időpontja: 2025. május 8. csütörtök.
Eredményhirdetés: 2025. június 7. szombat.
Nevezés
Nevezni a www.gyulaipalinkafesztival.hu honlapon, a Bonbonverseny menüpontban letölthető „Vállalkozás” és „Termék” regisztrációs lapok kitöltésével, és elküldésével lehet. Minden termékhez külön-külön kell „Termék Regisztrációs Lap”-ot beküldeni, melyen fel kell tüntetni a felhasznált gyümölcspálinka fajtáját, gyártóját, a termék összetevőit, illetve egy rövid gyártói receptúrát, gyártástechnológiai elemeket, ami alapján a zsűri értékelni tudja az eredeti ötlet megvalósítását. Minden nevezett termék esetén min. 20 db/termék (bonbon) beküldése szükséges! Egy versenyző tetszőleges számú tétellel indulhat!
Nevezési kategóriák
– Minőségi csokoládé (ét, tej, ruby, fehér, illetve ezek kombinációja), bármilyen típusú gyümölcspálinka felhasználásával
1. Krémtöltelékkel (trüffel, ganache, marcipán, karamell, gyümölcs, réteges, egyéb) készült kézműves pálinkás bonbon 8 – 12 gramm súllyal
2. Cseresznye pálinkával (bármilyen fajtájú cseresznye, vagy vadcseresznye) készült kézműves bonbon 8 – 12 gramm súllyal
3. Minőségi magyar párlattal* készült kézműves bonbon 8 – 12 gramm súllyal *Magyarországon előállított gin, likőr, geist, rum, whisky, egzotikus gyümölcs stb.
4. „Oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbon” Szakiskolák, szakképzési centrumok, technikumok képzésén résztvevő cukrász tanulók által készített (az 1-3 kategóriában felsorolt bármely típusú) kézműves bonbon 8 – 12 gramm súllyal
Bírálat
A zsűriben kiváló, nemzetközileg is elismert cukrászmesterek, csokoládé mesterek, édesipari és pálinkás szakemberek vesznek részt, akik garantálják a verseny kiemelkedő szakmai hitelességét. A zsűri elnöke: Veszely Attila mestercukrász, csokoládé mester, nemzetközi csokoládé bíráló. Versenyigazgató: Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, sommelier, dipWSET nemzetközi párlatszakértő.
A zsűri a nemzetközi versenyeken is alkalmazott szempontok alapján bírálja, és pontozza a termékeket.
A főbb értékelési szempontok:
1. MEGJELENÉS – ESZTÉTIKA
2. SZERKEZETI FELÉPÍTÉS – KÜLSŐ ÉS BELTARTALMI ÉRTÉKEK
3. KRÉMESSÉG – FŰSZEREK – ALKOHOL – KOMPLEXITÁS
4. KREATIVITÁS – EGYEDISÉG – INNOVÁCIÓ
5. ÖSSZBENYOMÁS – HARMÓNIA
Minden mintát egyszerre minimum 3 fő kóstol meg párhuzamosan, egymástól függetlenül, majd kötelesek konszenzusra jutni. A zsűri a mintákat 50 pontos rendszerben értékeli, illetve szöveges értékelést alkot a termékről. A versenyzők az eredményhirdetést követő 15 napon belül kapják meg a minta minősítéséről készült bírálati lapot, benne a pontozás szöveges értékelésével.
Minősítési szintek:
A zsűri által megítélt pontszámok alapján a benevezett termékek arany, ezüst, bronz minősítésben részesülhetnek.
Négy kategória győztes kerül kihirdetésre:
❖ „Legjobb krémtöltelékkel készült kézműves pálinkás bonbon” az 5 legmagasabb pontszámot elért termékek közül névtelen írásos szavazással, egyszerű többséggel.
❖ „Legjobb cseresznyepálinkás bonbon” az 5 legmagasabb pontszámot elértek közül névtelen szavazással, egyszerű többséggel.
❖ „Legjobb párlattal készült kézműves bonbon” az 5 legmagasabb pontszámot elértek közül névtelen szavazással, egyszerű többséggel.
❖ „Legjobb oktatási intézményben készült kézműves pálinkás bonbon” az 5 legmagasabb pontszámot elértek közül névtelen szavazással, egyszerű többséggel.
Fődíj:
❖ „AZ ÉV PÁLINKÁS BONBONJA” 2025.
Ünnepélyes eredményhirdetés:
Június 7-én kerül sor Az Év Pálinkás Bonbonja 2025 verseny ünnepélyes eredményhirdetésére, ahol a legkiválóbb pálinkás bonbonokat díjazzák. Az esemény azonban ennél is többről szól: a rendezvény keretében adják át a Brillante-2025 Nemzetközi Pálinka- és Párlatverseny elismeréseit is, amely során a legjobb kereskedelmi főzdék munkáját ismerik el. A szervezők célja, hogy még szorosabbra fűzzék a kézműves csokoládékészítők és pálinkafőző mesterek közötti együttműködést, elősegítve a két szakma találkozását és közös fejlődését. Az esemény nem csupán egy verseny és egy díjkiosztó lehet, hanem a magyar pálinka és csokoládé összefonódásának ünnepe is.
További információ:
Fabulya Attila – versenyigazgató
+36 70 418 5732
Kapcsolódó tartalom: