A sörfőzés történetét ismerhetik meg a Munkácsy Mihály Múzeum látogatói a következő hónapokban. Ez az ital már az ókorban létezett, de természetesen nem a ma ismert formájában. Ezt a folyamatot mutatja be az új kiállítás.
Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárig címmel nyílt új időszaki kiállítás a közelmúltban a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. Az anyag a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum vándorkiállítása, amely a magyarországi sörgyártás történetét tárgyalja a honfoglalástól kezdve egészen napjainkig. Emellett átfogó képet ad a sörgyártás alapanyagairól és folyamatáról is. A kiállítás harmadik egysége pedig a sörfogyasztás körülményeit, szokásait és annak változását mutatja be a 20. században.
A tárlatot dr. Török Róbert, az MNM KK – Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum főigazgatója nyitotta meg. Mint kiemelte, az anyag 2017 óta vándorol a különböző intézmények között. Bár maga a kiállítás nem változott, minden állomáson igyekeznek azt egy kicsit helyivé tenni, ezúttal is került bele néhány, a régióhoz kötődő darab. Arra találtak a régészek bizonyítékot, hogy sört már az ókorban is ittak, így ennek az italnak valóban hosszú története van, amelynek egy részét most megismerhetik a látogatók.
Forrainé Kovács Márta történész muzeológus, a kiállítás kurátora a tárlattal kapcsolatban megosztotta, az anyag a sörgyártás különböző korszakait, módszereit mutatja be. Érkeztek színes plakátok, régi reklámok, a különböző gyárak által használt tárgyak, összesen 5-600 darab. De nem csupán a sörkészítés eszközei kaptak helyet a termekben, hanem a kapcsolódó iparágak, például a kádárok munkáját is bemutatják. Ezúttal is terveznek több kísérőprogramot a kiállításhoz, egy előadás már lezajlott, még egy sörfőzde-látogatást szeretnének megvalósítani.
A tárlat a múzeum Zsilinszky Mihály Termében és Kolozsváry-Tevan Termében látható szeptember 7-ig, a kísérőprogramokról a múzeum folyamatosan tájékoztatást ad.






