Már az egészségügyi szolgáltatásokkal is csalnak

egészségügyi, egészségfelmérés Illusztráció: Pixabay

Békés megye több településéről is bejelentés érkezett a kormányhivatalhoz, hogy különböző egészségügyi szolgáltatásokat és eszközöket kínáló társaságok félrevezetik, esetenként megkárosítják a lakosságot.

A társaságok névre szóló meghívókkal vagy telefonon invitálják az embereket különböző egészségügyi szűrővizsgálatokra, egészségnapra vagy ingyenes állapotfelmérésre. A helyszínen hitelesnek tűnő vizsgálatokat végeznek, ahol sokszor nagyon rossz eredmények születnek. A vizsgálatot végző személyzet pedig általában már a helyszínen gyógyírt is kínál a kiszűrt problémára. Több százezer forintért megvásárolható eszközökkel, és/vagy a szűrővizsgálatot végzőkön keresztül elérhető, méregdrága készítményekkel, étrend-kiegészítőkkel.

hirdetés
Legyenek körültekintőek!

A Békés Megyei Kormányhivatal felhívja a lakosság figyelmét, hogy csak működési engedéllyel rendelkező, megfelelő szakképzettségű személyek végezhetnek szűrővizsgálatokat. Egészségügyi szolgáltatásra jogosító működési engedélyt pedig csak az kaphat, aki rendelkezik a jogszabályban előírt személyi és tárgyi feltételekkel. A különböző szűrővizsgálatokon, állapotfelméréseken – hacsak nem szakorvos végzi – általában csak tanácsokat, javaslatokat fogalmaznak meg, konkrét diagnózist és kezelési, gyógyítási módot nem.

A vásárlót a vonatkozó jogszabály alapján 14 napos elállási jog illeti meg az üzlethelyiségen kívül (például: lakáson, utcán, szállodában, vendéglőben, művelődési házban stb.) vagy az interneten vásárolt termékek esetében. Tehát, 14 napon belül indokolás nélkül, egyoldalúan visszaléphet a szerződéstől. Visszaküldheti a terméket a kereskedőnek, és követelheti a kifizetett vételár visszatérítését. Az indokolás nélküli elállási jog ugyanakkor nem illeti meg azt a vásárlót, aki üzletben, boltban vásárolt. Fontos tudni, hogy amennyiben csalás áldozata lesz, a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhat segítségért – írja a bekesijarasok.hu.

Szóljon hozzá!

80 + = 81