Klimatizálták a jaminai Egészségügyi Centrumot

Fotó: Körös Hírcentrum

A Jaminában található Egészségügyi Centrumot klimatizálták egy tavalyi hiányosságot bepótolva. A melegebb napokon szinte elviselhetetlen hőséget mérsékelték a berendezésekkel.

Egy évvel ezelőtt, az egészségügyi Centrum felújításra került. Amely végre rendezte a 13 000 lakosú Jamina orvosi-egészségügyi ellátásának infrastrukturális hátterét. A váróba négy darab nagy teljesítményű berendezés került beszerelésre, mind a földszinten, mind az emeleten.

hirdetés

Sajnos, pont a nyár végén azt tapasztaltuk, hogy hiába történt hőszigetelés, nyílászáró csere, fűtés korszerűsítés, mégis főleg a földszinti váróban a nagyon meleg napokon majdnem elviselhetetlen hőmérséklet alakult ki – mondta el Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere. A magam részéről sajnáltam, hogy az Egészségcentrum felújításának projektjéből kimaradtak a klimatizálással kapcsolatos munkálatok és éppen ezért, Bogár Évával, az Egészségügyi Alapellátási Intézmény vezetőjével úgy döntöttünk, hogy ez nem maradhat így. Idén nyáron, látva az időjárási előrejelzésekben, hogy 2-3 napos hőséget ígér a meteorológia, a klimatizálást meg kellett oldani – folytatta.

A védőnői ellátás komfortját is segíti egy klímaberendezés az emeleten, a mindösszesen öt berendezést az önkormányzat finanszírozta. Azt szerették volna elérni, hogy a naponta ide látogató néhány száz jaminai lakos, aki az orvosi ellátást igénybe veszi, a várakozást jóval komfortosabban tudja a melegebb napokon is eltölteni.

A berendezések kis energiafogyasztásúak, korszerűek, de ez a beruházási intézkedés költségtakarékos, hiszen tudni kell, hogy a tavalyi felújítás során egy 20 kilowattos napaelemes rendszer is kiépítésre került. A centrumban hat körzeti orvosi rendelő, három fogászati rendelő és egy gyermekorvosi rendelő került kiépítésre. A közgyűlés pedig most döntött arról, hogy még egy gyermekorvosi körzeti rendelő kerül megépítésre, hárommillió forintból.

A beruházás rövid időn belül megvalósult, hiszen pénteken kezdte el a beszerelést a kivitelező cég. Mára pedig úgy tűnik rövid időn belül működni fog mind az öt berendezés – mondta el Bogár Éva intézményvezető.

A lehető legjobbkor történ a beruházás, hiszen úgy tűnik, hogy egy újabb nagy meleg hullám érkezik Békéscsabára is. Bízom benne, hogy a fenntartás, valamint a működtetés nem fog gondot okozni. Erre van egy szakszemélyzetünk is, aki a karbantartói feladatokat ellátja. Napi szinten fogja kezelni és programozni a klímákat – mondta el végezetül az intézményvezető asszony.

Szóljon hozzá!

38 − = 35