Varga Viktor: A darab célja, hogy kérdéseket generáljon a nézőben

varga Fotó: Cervinus Teátrum

Ezúttal egy valódi klasszikussal jelentkezik a szarvasi Cervinus Teátrum. Moliére Tartuffe című vígjátékát mutatják be szeptember 19-én. Varga Viktor, a színház főrendezője szerint ismét az álszentek korszakát éljük. Ezért jött el Moliére és Tartuffe ideje.

hirdetés

Varga Viktor a darab rendezőjeként megosztotta, nem volt egyszerű dolguk a színészeknek, mire összeállhatott az előadás. A nyelvezet nehéz, mégis úgy kellett elsajátítaniuk, hogy az természetesnek hasson. Véleménye szerint nagyszerű lett a végeredmény. Klasszikus mű révén igyekezték időtlenné tenni az előadást, megteremtve egy arany középutat Moliére akkori elképzelései és a mai modern világ között. A klasszikus díszletek, jelmezek mindegyike kapott egy kis modern csavart. Ezzel a fiataloknak szerettek volna kedvezni, hogy ők is közelebb érezzék magukhoz az előadást..

hirdetés

A történet szerint Tartuffe egy magát kifelé nagyon vallásosnak, álszentnek mutató alak, aki közben egy teljes családot kifoszt. Egyfajta társadalomkritikaként írta meg Moliére, annak idején be is tiltották a francia udvarban. A darabnak született egy új, modernebb, szójátékos fordítása Parti Nagy Lajos által, részben ezért is választották most ezt a Moliére-művet. Részben pedig azért, mert szerettek volna most, a 21. században is adni egy társadalomkritikát.

A bemutatók tekintetében sokat változott a Cervinus Teátrum az eltelt években. Igyekeztek minél több olyan előadást belecsempészni a repertoárba, ami a mának szól, de szórakoztató, emészthető formában. Majd szépen a populáris darabok kikövezték az utat a klasszikusoknak. Ebből a szempontból picit mérföldkő is a Tartuffe. Varga Viktor úgy látja, a közönség már most nagyon várja az előadásokat, reméli, hogy lesz még lehetőségük több alkalommal is színpadra állítani.

A Varga Viktorral készült interjút itt meghallgathatják:

 

 

hirdetés