Dénes József: Magyarország igen erős a testépítésben

Lipták Mihály, Dénes József és Rakonczás Péter Fotó: Körös Hírcentrum

Meglepetéseket is hozott bőven az idei IBFA testépítőknek szervezett világbajnoksága Rómában. A békéscsabai, megyei sikerekről Dénes Józseffel, a Fanatic Body&Fitness elnökével és két versenyzőjével, Lipták Mihállyal és Rakonczás Péterrel beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

hirdetés

Dénes József megosztotta, hogy öt éve működik sportegyesületként a Fanatic Body&Fitness. Éveken keresztül ő maga is versenyzett, a világbajnoki címig jutott 2014-ben. Azóta pedig a felkészítésre helyeződött a hangsúly. Több versenyzővel is dolgozik, mindegyikükre nagyon büszke.

A testépítés mint sportág több szempontból is különbözik a többitől. Már a felkészüléshez nagy akaraterő, alázat és kitartás szükséges. Ez nemcsak az edzésből áll, hanem legalább ennyire fontos a táplálkozás is. A hölgyeknél, uraknál nem különbözik lényegesen a felkészülés, inkább egyénenként változó. A versenyzés testépítőként több nehézséget is rejt. Anyagilag szintén igen megterhelő, főleg egy-egy világversenyre eljutni. Ezért hálásak is minden támogatásért, a város is mellettük áll.

Dénes József számára egyértelmű volt, hogy a versenyzői pályafutása után edzőként is ezen az úton szeretne maradni. Rakonczás Péter szintén elég hamar rátalált erre az útra. 13 éves korától jár edzőterembe, megfogta az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás. És nem mellesleg az, hogy az eredmény egy idő után kívülről is látszik. Jelenleg tinédzser és junior kategóriákban is indulhat, idén mindkettőben világbajnok lett. Péter a romániai versenyeket nagyon szereti, sokat tesznek a szervezők mind a testépítőkért, mind a csapatukért.

Lipták Mihály a ’80-as években találkozott ezzel a sportággal, akkor még valódi edzőtermek nem voltak. Versenyezni viszont csupán két évvel ezelőtt kezdett el, de 30 év munkája van benne. Több olyan verseny is van, amelyre szívesen visszatér évről évre. De úgy gondolja, hogy bármilyen megmérettetésre kap lehetőséget, azon örömmel indul.

A római világversenyen Békés megyét több résztvevő is képviselte. Az IBFA szövetségi edzőként kérte fel Dénes Józsefet, hogy utazzon ki Olaszországba. Hajdu Sándorral közösen segítették a magyar csapatot. Lipták Mihály, Süli József, Horváth István, és Rakonczás Péter is ott volt a mezőnyben. Lipták Mihály első vilábajnoksága volt ez, harmadik helyezett lett a masters 50 év felettiek kategóriájában. Süli József második lett a masters 40 év felettiek között. Rakonczás Péter pedig megvédte két tavalyi címét. Horváth István vot talán a mezőny legnagyobb meglepetése. Abszolút világbajnoki címet és ezzel profi licencet nyert.

Az elkészült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés