Dévényi István: A mai sajtó már nem a mindenkori hatalom ellenőrzéséről szól

dévényi istván Fotó: Körös Hírcentrum

Dévényi István újságíró, a Szabadfogás és a Kötöttfogás korábbi műsorvezetője, a Magyar Hang publicistája Hádujudú című könyvét mutatták be a napokban Békéscsabán, a helyi Kossuth Kör szervezésében. Szó volt a magyar újságírás helyzetéről, az agymosásról és a valóságról.

hirdetés

Körömi János, a békéscsabai Kossuth Kör vezetője és a Mindenki Magyarországért Mozgalom megyei koordinátora a rendezvénnyel kapcsolatban megosztotta, hogy egy olyan eseményt kívántak megvalósítani, amely a sajtó mai helyzetét vizsgálja. Dévényi István 25 éve újságíró. A pályája során pedig testközelben figyelhette meg, hogyan is változott a média világa. A beszélgetésben az erről a témáról szóló részt itt meghallgathatják:

hirdetés

 

Dévényi István úgy látja, hogy már amikor egy jobboldali lapnál elhelyezkedett, ők már akkor nem újságírók, hanem katonák voltak. A szerkesztői szabadság mint olyan aligha létezett. A mai jobboldali médiából is hiányoznak a jobboldalt rossz színben feltüntető, kritikai észrevételű cikkek. Az újságíró szerint a sajtó feladata a mindenkori hatalom ellenőrzése kellene legyen – oldaltól függetlenül. A beszélgetésnek ezen része ezt a témát tárgyalja:

 

Ma már odáig jutott a Fidesz, hogy sorra hozza létre a médiafelületeket, amelyek egyre kevesebb embert érnek el. Ráadásul míg régen az egy valóságot ki jobbról, ki balról nézte, ma már mintha több párhuzamos valóság létezne a hírközlések szerint. Amint felmerül egy probléma, egy a Fideszt megingatni képes ügy, azonnal a sablonválaszok érkeznek. Az ezt a témát tárgyaló részletet itt hallhatják:

 

A szakember szerint a politika az idő előrehaladtával egyre inkább olyanná vált, mint a vallás. Valaki ebben, valaki abban hisz, nem nagyon lehet vitázni, vagy éppen közös nevezőre jutni. Ahogyan például az egyik hívő egy, a másik több istenben hisz. Nem lesz közös pont. És azt látja, személyesen tapasztalja, hogy több pártnak sincs igénye a vitára, az álláspontok ütköztetésére egy-egy kérdésben. Az erről szóló részt itt meghallgathatják:

hirdetés