Áldozatok világnapja: Fókuszban a kiskorú sértettek védelme

kiskorú Fotó: police.hu

​​​​​​​A rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a kiskorú sértetteknek minél kevesebbszer kelljen a korábbi traumákat ismételten átélniük.

hirdetés

Az áldozatok világnapja február 22. Ilyenkor számos szervezet és intézmény fókuszál azokra az emberekre, akik valamilyen bűncselekményt átéltek. A legszörnyűbb, amikor az áldozatok gyerekek. A rendőrség azonban nemcsak ilyenkor fordít kiemelt figyelmet rájuk, hanem az év minden napján.

hirdetés

A büntetőeljárás során csak akkor hallgatható ki egy gyermek, ha vallomása nem pótolható, míg ismételt kihallgatását kivételesen indokolt esetben lehet megtenni. Ezzel minimálisra csökkenthető a trauma újbóli átélése. A kihallgatásról videófelvételt készítenek, ami később az ismételt kihallgatást helyettesíti, és a bírósági eljárásban is felhasználható. Mindezt gyermekbarát kihallgatóhelyiségekben teszik, nyugodt, biztonságos környezetet teremtve.

Szexuális visszaélés esetén a 14 év alatti sértettet csak vele azonos nemű nyomozó hallgathatja ki. Ha elengedhetetlen újból beszélni a gyerekkel, azt ugyanaz a rendőr teszi. Az ilyen ügyekkel foglalkozóknak szakértők tartanak rendszeresen tréningeket, hogy elsajátíthassák és gyakorolhassák a gyermekek lélektanára felépített interjútechnikát.

A rendőrség része a gyermekvédelmi jelzőrendszernek. Együttműködik és közvetlen kapcsolatban áll az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a területi gyermekvédelmi szakszolgálatokkal. Szorgalmaz, illetve támogat minden olyan kezdeményezést, amely arra törekszik, hogy a gyerekeket minél kevesebb negatív hatás érje a büntetőeljárások során – írja a police.hu.

 

hirdetés