Újabb 15 milliárd forintot biztosít a kormány a koronavírus-elleni védekezéshez

koronavírus Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A koronavírus-elleni védekezéshez, a szükséges beszerzések és intézkedések biztosítására a kormány kész minden támogatást megadni.

A kormány most újabb több mint 15 milliárd forintot meghaladó forrást biztosít az Állami Egészségügyi Ellátó Központ számára egészségügyi eszközök vásárlására – az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben olvasható. A pénz felhasználása, a beszerzések és a beszerzett eszközökkel való készletgazdálkodás az Operatív Törzs utasítása alapján történik – olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

hirdetés

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte, kedden négy – a vírus elleni védekezéssel kapcsolatos – kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. Ezek közül a két legfontosabb a 15 milliárd forintos átcsoportosítás és a hiteltörlesztések könnyítésével foglalkozó újabb döntés. Az utóbbiról azt mondta, a hiteltörlesztési moratórium mostantól vonatkozik a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevőkre és a munkáltatók által adott kölcsönre is. Döntöttek arról is, hogy a december 31-ig tartó törlesztési moratórium után a bankoknál felhalmozódott költségeket a futamidő alatt igazságosan és évente egységesen kell elosztani – írja az MTI.