Elindult a tankönyvek rendelése

egyetemek, felvételi, középfokú, keresztféléves, egészségvédelmi, érettségi, tanév, felsőoktatási, Szegedi Tudományegyetem, jelentkeztek, felsőoktatás, köznevelésben, OECD, járványhelyzet, járványügyi, oktatási, távolléti, tankönyvek, maruzsa, középfokú Illusztráció: Pixabay

A 2020/21-es tanévben használatos iskolai tankönyvek rendelése a korábbi években megszokott ütemezés szerint április 1-jén kezdődik. Az Oktatási Hivatal által összeállított tankönyvjegyzék alapján a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. webes felületén minden intézmény április végéig online adhatja le a 2020/2021. tanévre szóló tankönyvrendelését.

A kormány döntése értelmében 2020 szeptemberétől már minden köznevelésben résztvevő tanuló ingyenesen kapja meg a tankönyveit. Így a rendelés semmilyen anyagi terhet nem jelent a családok számára, ugyanakkor az intézmények adminisztrációs terhei is jelentősen csökkennek.

hirdetés

A 2020/2021-es tanév tankönyv alaprendelése a korábbi évekhez hasonlóan április során zajlik a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) felületén. A tankönyvjegyzék ma jelent meg a kormány.hu-n, illetve kereshető formában az Oktatási Hivatal honlapján. A rendelés leadására 2020. április 30-ig van lehetősége az iskoláknak, amit 2020. június 30-ig a jogszabályoknak megfelelően módosíthatnak.

A 2020/2021. tanévi tankönyvjegyzéken 2863 taneszköz szerepel. Ebből 1561 állami kiadású tankönyv, míg 1302 piaci kiadású. A tankönyvek nagyobb része a közismereti tantárgyakhoz illeszkedik (2130 db). Kisebb részük a szakképzéshez (554 db) és a hit- és vallásoktatáshoz (179 db). A tavalyi tanévhez képest 320 új tankönyv került fel a tankönyvjegyzékre.

2020 szeptemberétől már minden köznevelésben résztvevő tanuló ingyenesen kapja meg a tankönyveit. Így a finanszírozással összefüggő teljes adminisztráció alól mentesülnek az iskolák. E tekintetben mindössze annyit kell tenniük, hogy a KELLO tankönyvrendelési felületén a tanulók részére megállapított évfolyamonkénti keretek terhére kiválasztják a következő tanév tankönyveit. Majd a fenntartó jóváhagyásával véglegesítik a rendelésüket. Ezzel pedig nemcsak a pedagógusok terhei csökkennek, de a családoknál is több pénz marad, hiszen így a tankkönyvvásárlás semmilyen terhet nem ró rájuk.

Az új NAT 2020. szeptember 1-jei, felmenő rendszerben történő bevezetése miatt az 1., 5., és 9. évfolyamon átdolgozásra kerülő tankönyvek tekintetében az Oktatási Hivatal legkésőbb a jogszabályban rögzített 2020. június 15-ig végzi el az átdolgozásokat. A 2020/2021-es tanév tankönyvjegyzéke az átdolgozással érintett néhány tucat tankönyv tekintetében az átdolgozást megelőző tankönyveket tartalmazza. Annak érdekében, hogy az intézmények a tankönyvrendeléseiket a megfelelő darabszám rendelése, valamint a rendelési keretek menedzselése tekintetében a megszokott ütemben, zökkenőmentesen le tudják adni. Az OH a rendelkezésre álló idő alatt az átdolgozott tankönyvekkel fokozatosan frissíti az aktuális tankönyvjegyzéket. Valamint online elérhetővé teszi azokat, amelyről a KELLO folyamatosan értesíti az intézményeket. Az addig leadott rendeléseket az átdolgozott tankönyvek visszaigazolásával és kiszállításával teljesíti.

A tankönyvek ára az átdolgozást követően nem változik, így az intézményi szintű rendelési keretekkel történő gazdálkodás problémamentesen biztosítható. A méltányos tankönyvellátás érdekében április 1-jétől lép hatályba az az intézkedés, amely szerint a sajátos nevelési igényű tanulók neveléséhez-oktatásához a szakmai munkaközösség és az iskolai szülői szervezet egyetértésével a pedagógiai programban foglaltak megvalósítását szolgáló, a tankönyvjegyzékben nem szereplő könyvek, munkafüzetek, feladatlapok, eszközök és digitális ismerethordozók is beszerezhetők tankönyv helyett. Ha az iskolában a nevelő és oktató munkához részben vagy egészben nem alkalmaznak tankönyvet – tájékoztatott a minisztérium.