Új támogatási formákkal csábítják Békéscsabára a háziorvosokat

háziorvosi, Egészségvonal, influenzaszerű, vírusos, szűrővizsgálatok, TAJ, alapellátás, egészségügyi, kínai, vashiány, orvosok, hepatitis, háziorvosi, egészségügyi, szakrendeléseken, Gyógyászati, fertőzöttek, koronavírus, szívbillentyűk, egészségügyi, szívtranszplantációs, vastagbélszűrés, felfázás, szervdonáció, népegészségügyi, onkológiai, béremelés, húsevő Forrás: Pixabay

A békéscsabai háziorvosi praxisok folyamatos beöltése már évek óta nehéz feladat Békéscsabán. Éppen ezért a közelmúltban újabb kedvezményeket fogadott el a város vezetése.

Békéscsaba közigazgatási területén jelelnleg 25 felnőtt, 11 gyermek és 19 fogorvosi, 15 területi védőnői, 13 iskolavédőnői és 13 iskolaorvosi körzet működik területi ellátási kötelezettséggel. Az alapellátás részére 2007 óta biztosít támogatást a város – árulta el dr. Ferenczi Attila önkormányzati képviselő. A háziorvosok vállalkozás formájában az önkormányzattal kötött feladat-ellátási szerződés keretében biztosítják Békéscsaba lakosságának egészségügyi alapellátását.

hirdetés

A több üres praxis mellett a másik problémát a háziorvosok átlagéletkora jelenti. Két szakember a tavalyi év során elhunyt, egyikük praxisát szét is kellett osztani. Illetve a jelenlegi 23 felnőtt háziorvos közül 13 65 év feletti. Ezt is meg kell oldani a jövőben – tette hozzá a képviselő.

Hogy enyhítsenek a nehézségeken, a városvezetés határozatban döntött arról, hogy az egészségügyi alapellátás biztosítása és a körzetek működésének hatékony támogatása érdekében a szolgáltatók számára támogatásokat kíván biztosítani. Továbbá felkérték dr. Bacsa Vendel jegyzőt a támogatások jogi és technikai feltételrendszerének kidolgozására.

Az önkormányzat a 2020-2025 években anyagi támogatást nyújt. A támogatás összege a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvos vagy az egészségügyi szolgáltató tulajdonában álló rendelőben dolgozó háziorvosok esetében 40.000,-Ft/hó ( 480.000,­ Ft/év). Az önkormányzat tulajdonában álló rendelőben dolgozó háziorvosok esetében 26.800,­ Ft/hó (321.600,-Ft/év). A bérelt rendelőben dolgozó háziorvosok esetén 32.000,-Ft/hó (384.000,-Ft/év).

A Békéscsabán letelepedni szándékozó vagy már Békéscsabán élő és az egészségügyi alapellátásban háziorvosi körzet ellátását vállaló orvos számára, – amennyiben nem tudja igénybe venni a praxistámogatást – 2.500.000 forint szabadon felhasználható letelepedési támogatást biztosít támogatási szerződés keretében. A támogatás fejében a háziorvos – a támogatási szerződés megkötésétől számított – legalább 5 évig köteles Békéscsabán az önkormányzattal kötött feladat-ellátási szerződés keretében háziorvosi tevékenységet végezni.

Továbbá az önkormányzat „Békéscsabai Háziorvos” elnevezésű kártyát is biztosít az egsészségügyi alapellátási feladatát Békéscsabán végző háziorvosoknak. A kártya tulajdonosa többek között ingyenes éves színházbérletet kap a Békéscsabai Jókai Színház bérletes előadásaira, évente 30 alkalmas uszodabérletet a békéscsabai Árpád Fürdőbe. Szintén bérletet/belépőt vehet igénybe a női röplabda, női kézilabda vagy labdarúgó mérkőzésekre. Továbbá a Békés Megyei Könyvtárban kedvezményes olvasójegyet válthat, a Játszóházban gyermekfelügyeletét pedig évente 120 órában ingyenesen veheti igénybe.

Emellett a megyeszékhelyre érkező orvos számára igény esetén önkormányzati lakást biztosít a lakások és helyiségek bérletére vonatkozó szabályokról szóló mindenkor hatályos helyi önkormányzati rendeletben meghatározott lakbér fizetése mellett. Illetve a város a betöltetlen háziorvosi körzeteket ideiglenesen ellátó szolgáltató számára a helyettesítéssel összefüggő működési engedély módosítás költségeit átvállalja – olvasható az önkormányzat előterjesztésében.