Önkéntes fiatalok segítettek a monitoring munkában

Önkéntes Fotó: Zombori-Benczúr Izabella

Az ország különböző részeiről érkezett önkéntes, egyetemista fiatalok segítettek a természet-megőrzési és monitoring munkákban a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén.

A Csanádi pusztákon már három éve minden nyáron szerveznek természetvédelmi táborokat egyetemi hallgatók részére. Idén, tekintettel a kialakult helyzetre, elmarad a tábor, a lelkes hallgatók azonban jelezték, hogy szívesen segítenének a szakembereknek.

hirdetés

Június végén megszerveztek tehát egy önkéntes gyakorlatot, melyre Szegedről, Budapestről, Debrecenből és Kaposvárról összesen hét hallgató érkezett. Az öt nap során különféle monitoring munkákban vettek részt. Elsősorban olyan tevékenységekbe vonták be őket, ahol előnyt jelent, ha többen vannak, például az inváziós, védett és fokozottan védett fajok felmérése, illetve az odúellenőrzések.

A fiatalok által összegyűjtött adatok gazdagították az egyes területek növény- és madárvilágára, illetve gerinctelen faunájára vonatkozó ismereteket. A nyár folyamán tervezik még egy hasonló önkéntes hét megszervezését.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park