A francia repülőtereken automatikusan és ingyen tesztelik a vörös jelzésű országokból érkezőket

koronavírus, repülőtereken, fertőződött, fertőzöttek, fertőződtek, fertőződött Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A franciaországi repülőtereken ezentúl automatikusan szűrik a koronavírusra a vörös jelzésű, azaz a járvány szempontjából súlyosnak számító országokból érkezőket – jelentette be vasárnap Gabriel Attal kormányszóvivő a BFM hírtelevízióban.

hirdetés

“Rendszeresítjük a tesztelést a repülőtéren mindenkinek, aki vörös jelzésű országból érkezik. Azaz olyan helyről, ahol a leginkább terjed a vírus” – mondta a kormányszóvivő jelezve, hogy napi kétezer ilyen szűréssel számol a kormány. “Akik meg tudták oldani a tesztet a származási országban, azoknak nem kell újra elvégeztetniük érkezéskor Párizsban, illetve Franciaországban. De be kell mutatniuk egy igazolást, hogy átestek a teszten” – tette hozzá. Elmondta, hogy az általános és ingyenes repülőtéri szűrés “néhány napon belül” megkezdődik a párizsi Roissy-Charles-de-Gaulle és az Orly repülőtereken.

hirdetés

A tesztelés viszonylag kevés utast fog érinteni, miután a vörös jelzésű országokból csak halaszthatatlan okból, külön engedéllyel fogad beutazókat Franciaország. Ebbe a kategóriában az Európai Unión kívüli országok tartoznak, és nem tartozik közéjük az a 13 ország, amelynek állampolgárai az uniós ajánlások alapján beléphetnek Európa területére. Arra a kérdésre, hogy a kormány tervezi-e kötelezővé tenni a maszkviselést minden nyilvános zárt térben, a kormányszóvivő elmondta: “a franciák felelősen viselkednek, és amikor ajánlásokat kapnak, azokat a nagy többség be is tartja”. Jelezte ugyanakkor, hogy a kormány “folyamatosan értékel, és alkalmazkodik a helyzethez”.

A kérdés azért merült fel, mert 14 neves orvos szombaton felhívást tett közzé a Le Parisien című lapban. Ebben a maszkviselés kötelezővé tételét kérték a nyilvános zárt terekben annak érdekében, hogy a koronavírus ne kapjon új erőre. Úgy érzékelik ugyanis, hogy az emberek többsége egyre kevésbé tartja be az egészségbiztonsági előírásokat. A maszkviselést, fizikai távolságtartást, kézfertőtlenítést.

Franciaországban a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma péntek este elérte a 30 ezret. De a járvány kezdete óta először csökkent ötszáz alá a súlyos betegek száma. Az egészségügyi hatóságok a két hónapig tartó nagyon szigorú karanténidőszak után, májusi vége óta több mint háromszáz járványgócot tártak fel. Többségüket már teljesen felszámolták. Az egészségügyi minisztérium péntek esti közleménye ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hetek visszaszorulása után a SARS-CoV-2 vírus gyorsabb terjedésének jelei érzékelhetők. Jóllehet annak szintje továbbra is alacsony – írja az MTI.

hirdetés