Caimacan Klára: A hagyományok átadása a nemzetközi projekt egyik kiemelt célja

Caimacan Fotó: Televiziunea Jimbolia

A Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda egy határon átnyúló közös projektben vesz részt a zsombolyai Şcoala Gimnaziala Jimbolia iskolával. A projekt részleteiről Caimacan Klárát, a békéscsabai iskola igazgatóját kérdeztük.

hirdetés

A kulturális identitás erősítése a célja annak a 2020. január elsején kezdődött pályázatnak, amelyet közösen valósít meg a békéscsabai és a zsombolyai oktatási intézmény. A mintegy 220.350 euró összköltségű, a „Csanád öröksége, iskolák hídja” című projektnek köszönhetően az intézmények olyan rendezvényhelyszíneket hozhatnak létre, ahol a közösségek egymáshoz közeledése, a hagyományok, a kulturális értékek ápolása és tovább élése valósulhat meg.

hirdetés

Caimacan Klára megosztotta, folyamatosan pályázik az iskola, amikor lehetősége van rá. Ez a mostani projekt három évvel ezelőtt lett kiírva, akkor adták be az anyagot. A régi Csanád egyházmegyéhez a jelenlegi határon túl is tartoztak területek, többek között Temesvár és Bánát környéke is. Zsombolyával közösen adták be a pályázatot, de az első körben nem nyertek. Le is mondtak már róla, azonban mégis megérkezett az értesítés, hogy megkapta a támogatást a két iskola. A projekt célja, hogy a határ két oldalán élő gyerekek, pedagógusok, családok megismerjék egymás kultúráját, hagyományait, a múltból átmenthető örökségét. Mindkét iskola célul tűzte ki, hogy olyan szabadidőközpontot, közösségi teret alakítson ki, amely alkalmas arra, hogy teret adjon a hagyományőrzésnek.

Békéscsabán egy kis pajtát építenek fel sütögetős és égető kemencével, utóbbi a művészeti szakkör nagy örömére. A forrásból tudnak vásárolni egy mobil hangosító berendezést. Néptáncruhákat is be tudnak szerezni – az alsósok közül mindenki tanul néptáncot, de eddig mindig nehéz volt a megfelelő fellépő ruhák megszerzése. Valamint az udvaron felhúznak egy kisebb szabadtéri színpadot, ahol egy-egy kisebb közösség, mondjuk egy osztály az anyáknapi műsort meg tudja tartani – tette hozzá Caimacan Klára. A beruházások, fejlesztések mellett közös programokat is terveznek. A járványügyi veszélyhelyzet ezek szervezését háttérbe szorította, de szeptembertől remélhetőleg felgyorsul a megvalósítás.

hirdetés