Ando György: Tervekből nincs hiány a Munkácsy Múzeumban

ando Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum

A járványügyi veszélyhelyzet lezárása után a békéscsabai intézmények is sorra nyithatták ki kapuikat. A Munkácsy Mihály Múzeum ezt igen látványosan a Múzeumok éjszakájával tette. A programról, valamint a következő hetek terveiről Ando Györgyöt, az intézmény igazgatóját kérdeztük.

hirdetés

Az első látogatók Fejér megyéből érkeztek, akik a Munkácsy-kiállítást akarták látni. Ando György megosztotta, hogy az új állandó kiállításra még mindenkinek várni kell. A Modern Városok Program adott lehetőséget a múzeumnak arra, hogy belefogjon ebbe a hatalmas, már tulajdonképpen évekkel ezelőtt kezdődött projektbe. Bár jól állnak a munkálatokkal, a műtárgyak nagy része a helyén van, a megtekintésre valószínűleg augusztus elejéig várni kell majd a látogatóknak.

A Múzeumok Éjszakája volt az első program, amelyet megtartottak a Munkácsy Múzeumban. Óvatosan, félve álltak neki a szervezésnek, de nagyszerűen sikerült minden. Egyszerre voltak jelen az épületben és az online térben a látogatók. Az este tematikája a játék volt. Képzőművészeti, történeti, régészeti előadások színesítették a programot, mind a játék köré szervezve. A résztvevők számából látszott, hogy nagy igény volt már a kulturális intézmény nyitására, ki voltak éhezve a békéscsabaiak az ilyen típusú szórakozásra.

Ando György kiemelte, hogy sajnálatos módon a veszélyhelyzet miatt a Vitézi Játékokat is le kellett mondják, ezt már nem fogják idén pótolni. 3-4 hónapra a múzeumban is megállt az élet, ami számos kiállítás, program lemondásával járt. Viszont a megyeszékhelyre érkező turisták körében népszerű látnivaló a Munkácsy Múzeum, tehát magas elvárásokhoz kell igazítani a kiállítási programtervet. A fotóművészet kerül előtérbe a második félévben. Egy Londonban élő, Békéscsabáról származó művész, Martin Wanda alkotásai kerülnek ezúttal a falakra. Szintén a nyárra tervezik A mikrovilág csodái című fotókiállítás megnyitását is, amelyben Ujvári Zsolt természetfotós apró lényekről készült képeit tárják a közönség elé. Novemberre tervezik Az elmúlás néprajza című tárlatot, amely a Békés megyei temetők alapján mutatják be a halálhoz fűződő helyi szokásokat.

hirdetés