Zalai Mihály: a megyei identitás nagyon erős, és nagyon élő Magyarországon

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke volt vendége a Körös Hírcentrum stúdiójának, aki az elmúlt év kiemelt eseményeit, tapasztalatait foglalta össze, valamint beszélgetett tudósítónkkal a Békés megyét érintő ez évi tervekről.
A Megyegyűlés elnökét először a fejlesztéseket segítő pályázatokkal kapcsolatban kérdezte tudósítónk. A megyei önkormányzatoknak területfejlesztési feladatai vannak, de az Önkormányzati Törvény előír még koordinációs, területrendezési és vidékfejlesztési feladatokat is. 2015-ben rendelkezésre állt az a jogi háttér, mely biztosította a feladatok ellátásához szükséges anyagi forrásokat, és már előre látható, hogy ez 2016-ban is így lesz. Mindemellett, a szabályozási rendszeben számos változás is történt, melyek kedvezően befolyásolják a pályázatok elkészítését. Ezek részleteit is kifejtette Zalai Mihály a beszélgetésben, de számos információt tudhattunk meg a Területfejlesztési Operatív Programról (TOP) is.
A beszélgetés második részében a Békés Megyei Értéktárról esett szó. 2015-ben igyekezett a Békés Megyei Önkormányzat a helyi értéktárak működését megerősíteni. Értéktár-túrákra szerveztek, melynek legfőbb célja volt, hogy felhívják a figyelmet olyan településeken, ahol nincs értéktár bizottság, arra, hogy milyen haszna származik a helyi értékek felfeldezésében, reklámozásában a településnek. A beszélgetésben további információkat kaphattunk az értéktár bizottságok munkájáról.
Végül a Békés Megyei Önkormányzattal kapcsolatban kérdezte tudósítónk Zalai Mihályt. A beszélgetés teljes hanganyagát itt meghallgathatja.

hirdetés

hirdetés
hirdetés