Todt: Biztonsági előrelépések nélkül betiltanák az F1-et

futam, rajt, időmérő Fotó: Kaiser Erika

Jean Todt FIA-elnök szerint az F1 és a motorversenyzés könnyen tiltólistára kerülhetne, ha a nemrégiben látott hatalmas balesetekben bárki is komolyabban megsérült volna.

Todtnak mindig is szívügye volt a biztonság, az elmúlt évek nagyobb balesetei pedig alátámasztják ügyködései sikerességét: Fernando Alonso 2016 Melbourne-ben, Charles Leclerc idén Belgiumban, valamint Marcus Ericsson az Olasz Nagydíj második szabadedzésén mind sértetlenül hagyták el autójukat olyan balesetek után, ahol sokan a legrosszabbtól tartottak. Noha évtizedekkel ezelőtt még elfogadott tény volt, hogy az F1-ben néhanapján történnek halálos balesetek, a 21. században ugyanez a sportág jövőjére nézve lenne végzetes kimenetelű. Ennek a biztonsági törekvésnek köszönhetjük a halo bevezetését, amely Leclerc esetében potenciálisan életmentő szerepet töltött be.

„Alonso 2016-os vagy Ericsson monzai balesetének láttán mindenkinek el kell gondolkoznia azon, mennyire lenyűgöző szintekre emelkedett a biztonság” – magyarázta Todt. „Egyáltalán nem tekintjük nyilvánvalónak a dolgot; néhány évtizeddel ezelőtt egy ilyen baleset után nem láttuk volna élve a pilótát. Hatalmas fájdalom lenne, mert amit 40 évvel ezelőtt még elfogadtak, ma már nem tennék. Ez azzal is járhatna, hogy betiltják a motorversenyzést. A dolgok változnak, amit figyelembe kell vennünk.”

A halót rengetegen támadták év elején (néhányan még most is), de az FIA hajthatatlan maradt és hitt a saját igazában.

„Kicsit frusztráló volt, hogy amikor készen lettünk [a halóval], a versenyzőket nem győzte meg” – folytatta Todt. „Mi tiszteletben tartjuk, amit ők csinálnak, és nekik is tiszteletben kellene tartaniuk, amit mi próbálunk tenni. Azért csináltuk, mert meggyőződésünk volt, hogy ez a jó döntés. Talán egy kicsit megváltoztatta az autó megjelenését, de őszintén szólva, engem nem sokkol le egy halóval felszerelt autó látványa, holott imádom az F1-et és a versenyzést. Csak amiatt aggódtam picit, hogy a halo mennyire befolyásolja a láthatóságot – nem akartunk olyasvalamit bevezetni, ami megold egy problémát, de a helyére egy másikat kreál. De nem volt semmi probléma, így számomra egyértelmű volt, hogy jön a halo. Pontosan tudtuk, hogy előbb vagy utóbb történni fog valami.”

Forrás: Racingline.hu